” Nicușor Dan: USR, așa cum e acum, trebuie să continue, să facă ce a promis. Dacă USR rămâne în această zonă în care s-a dus prin voința majorității, există un spațiu pe care o altă formațiune trebuie să-l ocupe. Un partid de oameni care vin din afara fostei clase politice și care să se adreseze atât părții progresiste cât și celei conservatoare din electorat.
Libertatea: Adică tot un fel de USR. Asta descrieți.
Nicușor Dan: Este o nevoie a societății care trebuie satisfăcută la un moment dat”!
În doar zece luni, Nicușor Dan a trecut prin mai multe transformări de statut: din consilier general la Primăria Capitalei, a ajuns deputat. Din președinte al USR, a devenit fost președinte USR. Demisiile sale răsunatoare au destabilizat USR – un proiect-surpriză pentru România.
Acum ia în calcul să-și creeze alt partid, după ce a părăsit USR din motive ideologice. Ruptura de foștii colegi a apărut din cauza referendumului pentru familie.
,,Știam deja că problema cea mai divizivă pe care noi o aveam la nivel de București era aceasta: tradiții versus modernism, conservatorism versus progresism. Am spus că nu ne vom pronunța pe subiectul ăsta și cumva asta a fost o promisiune de campanie. Pe noi ne-au votat și tradiționaliști și moderniști. A venit problema referendumului pentru familie, unde jumătate dintre votanții noștri aveau o opinie și ceilalți o altă opinie și noi le promisesem că vom păstra neutralitatea pe acest subiect. Partidul, în majoritatea lui, a decis să se adreseze doar părții progresiste”, a declarat Nicușor Dan la interviurile Libertatea Live.
”USR este o alternativă, doar că a ales să se adreseze numai unei părți din electorat. Riscul unei rupturi există, dar nu cred că este foarte mare”, a arătat Nicușor Dan.
Deși spune că se consideră un ,,lider”, Nicușor Dan încă nu se gândește la o candidatură pentru funcția de președinte al României. Vrea însă primăria Capitalei.
”Sunt preocupat de primărie, am făcut niște promisiuni în campanie. O să mă bat pentru ele. Sunt foarte implicat în dezbaterea pe legea prevenirii riscului seismic și multe lucruri legate de tot ce înseamnă transport, taximetriști ș.a. Da, fără îndoială. Mă interesează ca în 2020 să candidez la primăria capitalei.”
Ce crede Nicușor Dan despre:
Liviu Dragnea – ,,Un politician foarte abil, cu multe calități. Din păcate, pe toate le-a pus în slujba unui sistem care acaparează România”.
Gabriel Firea – ,,Un comunicator bun, un administrator extrem de slab. Așa cum pentru Liviu Dragnea guvernările PSD vor exploda economic, așa pentru Gabriela Firea marile probleme nerezolvate, traficul și încălzirea, vor exploda.
Traian Băsescu – ,,Un om care a reușit să modifice direcți în care mergea România prin funcționalizarea DNA și a sistemului de justiție, lucru pentru care a are un merit istoric. Din păcate, toate acțiunile din ultima perioadă sunt contrare acțiunilor sale de atunci. Cumva îi scad meritele pe care le-a avut”
Ludovic Orban: ”Politician din vechea clasă politică. Este în politică de mult, fără să fi lăsat în urmă ceva foarte consistent”.
Klaus Iohannis: Este un factor de stabilitate. Îi reproșez însă că nu a reușit, în special în primele luni ale mandatului său, când avea o credibilitate extraordinară, să provoace mari dezbateri publice în care să oblige partidele să accepte ceea ce ele nu doreau de fapt să accepte. Dacă ar fi venit în prima sa lună de mandat și ar fi invitat partidele și societatea civilă la o dezbatere despre legile electorale și ar fi spus că, în urma lor, concluzia este că alegerile locale trebuie să fie în două tururi, ar fi reușit să impună asta. Acum nu ar mai reuși.
Citește și: Florin Iordache, acuzat că l-a amenințat pe un parlamentar de la USR:”Politică? Îți arăt eu ție politică!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro