UPDATE JOI ora 7:40: Deși inițial șeful Credit Suisse anunțase că ajutorul de la Guvern ”nu e în discuție”, Credit Suisse a anunțat că a luat 50 de miliarde de franci, cu împrumut, de la Banca Națională a Elveției.
UPDATE MIERCURI ora 22.30: Banca Centrală a Elveției a anunțat miercuri că este pregătită să ofere sprijin financiar pentru Credit Suisse, după ce acțiunile celui de-al doilea creditor ca mărime al țării s-au prăbușit cu până la 30%, informează CNN.
Într-un comunicat de presă emis împreună cu FINMA, autoritatea elvețiană de reglementare a pieței financiare, Banca Națională a Elveției (SNB) a precizat că Credit Suisse (CS) îndeplinește „cerințele stricte de capital și lichiditate” impuse băncilor importante pentru sistemul financiar.
„Dacă va fi necesar, atunci SNB va furniza CS lichidități”, au precizat cele două instituții din Elveția.
Deja aflați în dificultate după eșecul de săptămâna trecută al Silicon Valley Bank din Statele Unite, investitorii au început să renunțe la acțiunile băncii elvețiene, ceea ce a dus la prăbușirea acestora la un nou minim istoric, după ce Banca Națională Saudită, cel mai mare acționar al Credit Suisse, a exclus posibilitatea de a mai oferi susținere financiară suplimentară pentru creditorul elvețian.
Autoritățile elvețiene au precizat, în comunicatul comun, că problemele „anumitor bănci din SUA nu reprezintă un risc direct de contagiune pentru piețele financiare elvețiene”.
„Nu există indicii privind un risc direct de contagiune pentru instituțiile elvețiene din cauza turbulențelor actuale de pe piața bancară din SUA”, au transmis SNB și FINMA.
***
Știrea inițială: Acțiunile Credit Suisse, a doua bancă din Elveția ca mărime, s-au prăbușit miercuri cu până la 26%, atingând un nou minim istoric la ora prânzului, după ce cel mai mare investitor a exclus posibilitatea de a mai oferi susținere financiară suplimentară pentru creditorul aflat în dificultate.
Într-un interviu acordat Bloomberg, președintele Băncii Naționale Saudite, care deține 9,8% din acțiunile Credit Suisse, a declarat că nu își va majora participația.
Cândva un jucător important pe Wall Street, Credit Suisse a fost afectat în ultimii ani de o serie de erori și eșecuri care i-au afectat reputația și profitul, iar pe mai mulți directori de top i-au costat locurile de muncă, scrie CNN.
În octombrie, creditorul a demarat un plan de restructurare radicală care presupune reducerea a 9.000 de locuri de muncă, separarea băncii sale de investiții și concentrarea pe gestionarea averilor.
Prăbușirea acțiunilor Credit Suisse a tras după ea alte acțiuni bancare europene.
Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, scrie Reuters, citată de Agerpres.
„Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european”, a declarat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest, din Milano.
Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% și 7,5%.
Problemele Credit Suisse
Anul trecut, clienții au retras miliarde de franci de la Credit Suisse, contribuind la cea mai mare pierdere anuală a băncii de la criza financiară globală din 2008 și până în prezent.
Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).
Iar problemele continuă pentru a doua cea mai mare bancă din Elveția. Marți, oficialii băncii au recunoscut o deficiență în raportarea sa financiară și au renunțat la bonusurile acordate directorilor de top.
Credit Suisse a observat că „controlul intern al grupului asupra raportării financiare nu a fost eficient”, deoarece nu a reușit să identifice în mod adecvat riscurile potențiale pentru situațiile financiare.
Consiliul de administrație a concluzionat că deficiența de raportare „ar putea avea ca rezultat declarații eronate ale soldurilor conturilor sau prezentări de informații care ar putea duce la o denaturare semnificativă a situațiilor financiare anuale ale Credit Suisse”, a spus raportul anual.
Preşedintele grupului bancar elveţian Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea guvernului „nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce.
Copenhaga1970 • 15.03.2023, 20:48
Atunci când dai peste acțiuni care se ”prăbușesc dramatic” ești readus pe loc la realitatea din zona media. Un text tradus mot a mot, din care autorul materialului n-a înțeles și nu a dorit să înțeleagă nimic (lipsește minimul efort pentru documentare). Nimic surprinzător în plasarea autorului într-o astfel de situație. Cum nu surprinde nici poziționarea angajatorului, care, mulțumit de costul redus al forței de muncă, își fură singur căciula cu astfel de producții.