Romanii sunt mari cautatori de chilipiruri. Pe asta s-au bazat si marii autori de „tepe”. Pe asta se bazeaza si o firma care ofera credite pentru cumpararea de case si masini. Problema este ca obtii bunul abia dupa ce ai platit dobanzi timp de 6-12 ani. „Momeala” cea mare este ca, daca mai aduci alte zece persoane, obtii casa sau masina fara bani.
Mai multi cititori ne-au atras atentia asupra sistemului de finantare in grup practicat de o anume firma IBC Property, cu obiect de activitate brokeraj in asigurari, care a lansat un sistem de finantare in grup extrem de profitabil la prima vedere. Viorica Candet (52 de ani) a participat la o astfel de prezentare pentru fiul sau Eduard care vrea sa-si cumpere o garsoniera. „Eduard a muncit cateva luni in Anglia printr-un program pentru studenti si a economisit 7.000 $. Mai voia cam 1.500 $”, povesteste Viorica Candet. Ea a fost ademenita de o fosta colega, Gabriela Burca, sa intre in sistem. „Afland ca am bani, m-au tratat ca o vaca buna de muls si, avand 7.000 $, au incercat sa ma convinga sa iau un credit de 14.000 de euro. Mi-au calculat o taxa de contract de 333,2 euro si o rata lunara de 160,53 euro. Am intrebat de ce sa astept 12 ani si sa platesc acel comision anual, cand pot depune banii in banca si sa iau dobanda. Mi s-a raspuns ca trebuie sa am incredere in ei. Mai grav este ca nu mi-au oferit nici o garantie ca acest sistem va functiona 12 ani”, spune Viorica Candet.
Vicepresedintele IBC, Mihai Neagu, ne-a explicat sistemul. Contractezi un credit pentru cumpararea unei case cu perioada de rambursare de 12 ani (144 de luni). Chiar daca nu ai sa dai avans, ti se calculeaza rata lunara la care se adauga un comision de 4,5% pe an si platesti o taxa de contract de 2% din valoarea contractului la care se adauga TVA. De pilda, pentru un credit de 10.000 euro pe 12 ani, platesti o taxa de contract de 238 euro, iar rata lunara este de 114,66 euro (cu acel „comision” de 4,5% inclus). Problema este ca banii ii primesti abia dupa 12 ani. Pentru a-ti cumpara mai repede casa trebuie sa participi la niste „sedinte de finantare” la care trebuie sa „licitezi” mai multe rate. Mihai Neagu ne-a explicat: „Pentru ca noi sa putem cumpara patru case intr-o luna trebuie sa avem 576 de persoane care au facut credite pentru casa. Pentru masini e nevoie de 288 de persoane. La sedintele de finantare se liciteaza plata ratelor in avans. Cei care nu au avans au foarte mici sanse sa aiba casa inainte de 12 ani. De pilda, luna trecuta, pentru ca nu s-au strans decat 144 de persoane (pe tara), s-a cumparat o singura casa. Cine si-a luat casa a platit in avans 35 de rate. Mai exista o posibilitate. Cine mai aduce in sistem pe cineva scapa de plata comisionului anual de 4,5%. Cine aduce alte zece persoane, care sa faca credite la aceeasi valoare, acela scapa de plata creditului.”
Problema este ca sunt mai multe firme cu astfel de „oferte”. De pilda, firma „Credit Imobiliar” face acelasi lucru, numai ca taxele sunt mai mici. Cititorii ne-au intrebat care este baza legala pentru astfel de sisteme. Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice spun ca astfel de activitati nu se inscriu „in ograda lor”, iar cei ai Garzii Financiare si ai Politiei economice ne-au declarat ca vor face verificari doar daca vor primi sesizari in acest sens.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News