Dobânda anuală efectivă la crediul în lei pentru achiziţia de locuinţe este, la cele mai mari bănci din România, cuprinsă între 8,93% şi 11,37%, faţă de 5,65% până la 6,88% în cazul împrumuturilor în euro. De exemplu, la un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, o persoană va trebui să plătească, în funcţie de banca aleasă, între 281 de euro şi 325 de euro pe lună, în cazul împrumutului în moneda europeană, faţă de 1.635 de lei (373 de euro) şi până la 1.954 de lei (446 de euro), pentru cel în moneda naţională.
Cu alte cuvinte, rata lunară la un credit în lei este, în prezent, cu peste 30% mai mare decât cea în euro! “Pentru a face cea mai bună alegere, clienţii ar trebui să studieze cât mai multe oferte de la instituţiile financiare de pe piaţă şi să se asigure că sunt informaţi cu privire la toate costurile împrumutului”, explică Diana Tăruş, analist financiar la finzoom.ro.
1 din 20 de clienţi face rate în lei
Potrivit bancherilor, în prezent, în România, doar unul din 20 de clienţi se împrumută în lei, şi asta doar în cazul sumelor mici. În plus, calculele acestora arată că un credit în euro ar deveni nerentabil doar în cazul în care moneda europeană ar urca la 7 lei.