Efectele soarelui se fac simtite cu timpul
Se stie deja ca trebuie evitata expunerea la soare in timpul amiezii, pana la orele 16.00, si ca este recomandat sa se utilizeze creme de protectie solara cu un factor de protectie adaptat pielii fiecaruia. Majoritatea populatiei la nivel mondial nu foloseste crema de protectie sau nu foloseste factorul adecvat.
Vatamarile pe care le provoaca razele soarelui se fac simtite in timp. Cantitatea de soare pe care o poate suporta o persoana este limitata, la un moment dat incepand sa se cunoasca alterarile cutanate proprii imbatranirii provocate de soare. Acestea merg de la inrosirea anormala a pielii, la hiperpigmentare, pierderea elasticitatii, deshidratarea si accentuarea ridurilor, pana la cancer de piele. Anual sunt diagnosticate din ce in ce mai multe cazuri de cancer de piele.
Melanomul, o forma comuna de cancer de piele, e mai des intalnit la femei cu varsta intre 25 si 34 de ani. Detectat la timp, cancerul de piele e vindecabil in 100% din cazuri, spun medicii. Recunoasterea factorilor de risc ajuta la prevenirea si tratarea acestei boli. E important sa consultati medicul pentru orice leziune a pielii care va da de banuit. Populatia nu este bine informata privind modul de utilizare a cremei cu ecran solar. Aceasta trebuie aplicata cu cel putin jumatate de ora inainte de a iesi pe plaja si trebuie aplicata din nou la intervale de doua pana la patru ore, mai ales daca intrati in apa. Evitati sa faceti economii folosind crema de anul trecut, pentru ca acest tip de crema este foarte sensibil la temperatura si se deterioreaza rapid, mai ales in contact cu nisipul de pe plaja. Folositi ochelari de soare de calitate pentru a va proteja ochii si purtati o palarie cu boruri late.
Copiii cu varsta mai mica de trei ani nu trebuie expusi la soare, iar cei mai maricei trebuie protejati cu haine si palarii.
in cazul lor se foloseste o crema cu factor de protectie mare si se consuma frecvent apa. Factorul de protectie minim recomandat este 15, dar trebuie aplicata crema de protectie si la umbra, si in zilele innorate si chiar daca v-ati bronzat deja.
Cremele de protectie nu au fost create pentru a prelungi expunerea la soare, ci pentru a proteja si a obtine un bronz fara riscuri. Aceste produse previn arsurile si permit ca bronzul sa se mentina mai mult timp.
Fototipul se refera la capacitatea fiecarui individ in relatie cu radiatiile solare. Este fundamental sa stii carui fototip apartii pentru a alege factorul de protectie adecvat. Acesta depinde de culoarea pielii, a ochilor si a parului, ca si de usurinta cu care ne bronzam.
Factor de protectie maxim pentru blonzi
Roscatii, cu ochi de culoare deschisa si piele alba, sensibila trebuie sa foloseasca o crema cu un factor de protectie solara (SPF) intre 40 si 60. Blonzii cu ochi de culoare deschisa si piele sensibila care reusesc mai degraba sa se arda decat sa se bronzeze, trebuie sa foloseasca un SPF minim 20. Cei cu parul castaniu, ochi caprui si piele deschisa la culoare, care mai intai se inrosesc si apoi se bronzeaza trebuie sa foloseasca la primele expuneri SPF 20, apoi 15. Pentru persoanele cu piele inchisa la culoare care bronzeaza usor si rareori se ard, se recomanda un SFP 15.
Iaurtul, bun contra arsurilor
Daca ati exagerat cu plaja, o metoda foarte simpla si la indemana pentru a calma pielea rosie este banalul iaurt. intins pe suprafata arsa, iaurtul calmeaza si in acelasi timp catifeleaza pielea. Ce nu trebuie uitat intr-o astfel de situatie este indepartarea lui de pe corp in maximum 15 minute, pentru ca iaurtul tinde sa capete un miros greu suportabil si o consistenta destul de inestetica atat pentru dumneavoastra, cat si pentru cei din jur.