De Florii, se spune că nu trebuie să-ţi lipsească din casă ramurile de salcie. De ce tocmai acestea? Potrivit unei legende, salcia s-ar facut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul.
Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei. În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzează pe toţi cei din casă de boli.
Alţii le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa, sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.
Iată ce se mai face cu ramurile de salcie, de Florii:
Există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
În unele zone, sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.
Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.
Se dau de mâncare vitelor, ca să fie sănătoase.
Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le va crească înaltă cânepa.
Se mai spune că nu e bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuieşti. Aşa se face că, practic, îţi rămân în casă tot anul şi se spune că feresc gospodăria de trăsnete, de furtună şi de grindină – practic, de vremea rea.
Abia acum renunţă fetele la Mărţişor
De Florii se sfârşeşte perioada Mărţişorului. Fetele şi femeile care şi-au legat de încheietura mâinii un fir roşu cu alb de 1 Martie, acum îl dezleagă şi îl atârnă de crengile unui copac înflorit sau de un măceş, ca să aibă noroc în dragoste.
Se spune dacă te speli pe cap în această zi, fără apă descântată şi sfiinţită, părul va albi peste noapte.
Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.
Este bine ca în această zi să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare pentru a-şi atrage ursitul.
Fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curata sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.
De Florii este dezlegare la peşte, deci poţi mânca peşte, icre, fructe de mare, dar şi ulei şi poţi bea vin. nFloriile se mai numesc şi “Nunta urzicilor”. Potrivit tradiţiei, azi înfloresc urzicile şi nu mai sunt bune de mâncat.
Dacă te împărtăşeşti de Florii, dorinţa pe care ţi-o pui când te îndrepţi către preot ţi se va îndeplini. n În duminica de Florii se culeg din cuibare ouăle ce vor fi încondeiate înainte de Paşte.