Potrivit Codului rutier, punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim. În prezent, punctul de amendă este de 125 de lei, însă de la 1 februarie, odată cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, și valoarea acestuia va crește la 145 de lei. În aceste condiții, cea mai mică amendă va fi de 290 de lei, iar cea mai mare amendă va fi ajunge până la 1.450 de lei.
Conform Codului rutier, sancțiunile sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancțiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.
- clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
- clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
- clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
- clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.
Ultima majorare a punctului de amendă a avut loc la 1 mai 2016, când salariul minim a crescut de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.
Mai multe măsuri vor intra în vigoare de la 1 februarie, măsuri promise de PSD, care ar fi trebuit implementate de la 1 ianuarie, dacă noul Guvern condus de Sorin Grindeanu ar fi fost învestit până la finalul anului trecut. Astfel, de la începutul lunii viitoare, vor intra în vigoare, printre altele, reducerea prețurilor la medicamente cu 35%, eliminarea contribuțiilor de sănătate pentru pensionari sau eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei vor trebui să mai aștepte până la 1 februarie 2017.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro