Persoanele care cresc câini au un risc cu 33 la sută mai mic de a face infarct și un risc cu 27 de procente mai scăzut de a avea un atac cerebral fatal, a notat Sience Daily.

Crescătorii de câini sunt mai feriți de moarte din orice cauză (în afară, bineînțeles, de sfârșitul accidental) decât ceilalți. Procentul în favoarea crescătorilor de câini este semnificativ: au cu 24% mai multe șanse de a trăi mai mult!

De asemenea, ei prezintă un risc de deces din cauza unor boli de inimă sau a unor atacuri cerebrale cu 31 la sută mai redus decât cei care nu cresc câini!

S-au comparat date din mai multe studii

Creșterea unui câine poate fi asociată cu creșterea speranței de viață.

„Constatările din aceste două studii și analize bine realizate se bazează pe studiile anterioare și concluziile „Declarației Științifice AHA” din 2013, intitulată „Proprietatea animalelor de companie și riscul cardiovascular”, conform căreia deținerea de câini este asociată cu reduceri ale factorilor care contribuie la riscul cardiac și la tulburări cardiovasculare”, a declarat Glenn N. Levine, șeful cercetătătorilor care au relizat studiul care a fost prezentat în fața Asociatiei Americane a Inimii.

„Mai mult, aceste două studii oferă date bune și de calitate care indică faptul că a crește câini este asociat cu mortalitate cardiacă redusă.

Studiul de amploare s-a făcut pe aproape 182.000 de persoane care au suferit câte un infarct, iar doar 6% dintre aceștia erau proprietari de câini.

De asemenea, din 155.000 de persoane care au avut un accident vascular cerebral ischemic, doar 5% erau proprietari de câini!

Fac mai multă mișcare și socializează cu alți proprietari de câini

Riscul mai mic de deces asociat cu creșterea câinilor ar putea fi explicat printr-o creștere a activității fizice și scăderea depresiei și a singurătății, cauze care provoacă necazuri cardiace.

„Știm că izolarea socială este un factor perturbator pentru sănătate și poate conduce la moarte prematură. Studiile anterioare au indicat că proprietarii de câini au o viață socială mai activă, nu se simt singuri și au mai multă interacțiune cu alte persoane”, a spus Tove Fall, profesor la Universitatea Uppsala din Suedia.

„Mai mult decât atât, ținerea unui câine este o motivație bună pentru activitatea fizică, ceea ce este un factor important în reabilitare și sănătate mentală”, a mai spus acesta.

„Rezultatele acestui studiu sugerează efectele pozitive ale creșterii câinilor pentru pacienții care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma o relație cauzală și pentru a da recomandări cu privire la „prescrierea” câinilor pentru prevenirea unor boli.

Mai mult, din perspectiva bunăstării animalelor, câinii ar trebui să fie ținuți doar de oameni care simt că au capacitatea și cunoștințele de a oferi animalului de companie o viață bună”, au completat autorii studiului.

SURSA FOTO: EPA


 
 

Urmărește-ne pe Google News