Primarul Rubens Bomtempo nu a oferit o estimare a numărului dispăruților, eforturile de căutare fiind încă în desfășurare.
„Nu cunoaștem încă întreaga amploare a acestei situații”, a spus Bomtempo miercuri, într-o conferință de presă.
Procuratura din Rio de Janeiro a transmis miercuri seară că a întocmit o listă de 35 de persoane care nu au fost încă localizate.
Viiturile puternice au distrus mașini și case, acoperind străzile orașului. Două autobuze au fost luate de torenți, pasagerii încercând să iasă pe ferestre pentru a se salva.
Potrivit Departamentului de pompieri, marți, în trei ore, a plouat aproape la fel de mult ca în ultimele 30 de zile la un loc. Guvernatorul din Rio de Janeiro, Claudio Castro, a declarat că este vorba despre cele mai abundente ploi care au lovit Petropolis din 1932 și până acum.
Iar meteorologii anunță că până la finalul săptămânii sunt așteptate noi precipitații abundente.
Potrivit guvernatorului, 400 de persoane au rămas fără adăpost, iar 24 au fost găsite în viață în urma alunecării de teren.
Orașul Petropolis era considerat un refugiu pentru oamenii care voiau să scape de căldura verii și pentru turiștii dornici să exploreze așa-numitul „Oraș imperial”.
Prosperitatea sa a atras rezidenți din zonele mai sărace din Rio de Janeiro, astfel că populația orașului a crescut, iar oamenii și-au construit case pe versanții munților. Multe dintre locuințe se află în zone improprii pentru astfel de construcții.
Regiunea montană a cunoscut catastrofe similare în ultimele decenii, inclusiv una care a provocat peste 900 de morți. Ulterior, autoritățile din Petropolis au venit cu un plan de reducere a riscurilor de alunecări de teren, dar lucrările au avansat lent. Planul, prezentat în 2017, s-a bazat pe o analiză care a stabilit că 18% din teritoriul orașului era expus riscului ridicat de alunecări de teren și inundații.
Foto: EPA