Mii de oameni au rămas fără adăpost, sate și orașe întregi din apropiere de Semeru fiind acoperite de tone de resturi vulcanice.
Peste 100 de oameni au fost spitalizați în urma erupției, dintre care 22 cu răni grave, majoritatea arsuri, potrivit unui oficial local, care a precizat că alte 22 de persoane sunt în continuare dispărute. Căutările sunt dificile în condițiile în care mare parte din zona afectată este muntoasă, astfel că autoritățile se așteaptă ca numărul morților să fie mai mare.
Aproape 3.000 de case și 38 de școli au fost avariate.
În adăposturile temporare se află aproximativ 4.250 de persoane strămutate, care au primit marți alimente, corturi, pături și alte provizii, aduse cu avioane cargo.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Președintele Joko Widodo a vizitat marți zonele afectate din districtul Lumajang din provincia Java de Est și a promis că aproximativ 2.970 de case vor fi mutate din regiunile aflate în pericol. Anterior, oficialii anunțaseră că locuitorii din satele cele mai afectate vor fi relocați în următoarele șase luni, iar fiecare familie rămasă fără locuință va primi 500.000 de rupii (34,50 de dolari) pe lună drept compensație.
Vulcanul Semeru a erupt de multe ori în ultimii 200 de ani. Cu toate acestea, zeci de mii de oameni trăiesc pe versanții săi unde pământul este foarte fertil. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în luna ianuarie și nu a fost soldată cu victime.
Indonezia, un arhipelag de peste 270 de milioane de locuitori, este predispusă la cutremure și activitate vulcanică, deoarece se află de-a lungul „Inelului de foc” al Pacificului.
Foto principală: EPA