183 de magistrați au plecat din sistem în luna noiembrie, după ce Banca Mondială a propus Guvernului României reformarea pensiilor speciale. De peste 6 ori mai mult decât numărul de pensionări înregistrat anul trecut, în aceeași lună – 28.
Iar luna viitoare se anunţă un nou val de pensionări din magistratură. Printre cei 12 procurori ale căror cereri vor fi analizate de CSM pe 6 decembrie se numără şi Eduard Mihai Ilie, șeful Biroului de criminalistică din Parchetul General.
Anchete nefinalizate
Născut în august 1972, procurorul Ilie are 50 de ani. El a condus ancheta în dosarul Colectiv, iar ulterior a preluat şi dosarul în care se investighează cum au fost îngrijiţi în spitale cei răniţi în incendiul de la Colectiv. Dosarul acesta încă nu a fost finalizat.
Eduard Mihai Ilie se ocupa şi de dosarul privind incendiul de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, din noiembrie 2020. Nici această anchetă nu a fost încă terminată.
53 de ani, vârsta medie de pensionare a magistraților
Pe 24 octombrie, ministrul muncii, Marius Budăi, a prezentat în Parlament soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile, iar una dintre propuneri e ca pensiile speciale să fie calculate pe principiul contributivității.
A urmat imediat un val de cereri de eliberări din funcţie venite din partea magistraţilor: 45 de procurori și 138 de judecători s-au pensionat în noiembrie.
- 53 de ani și 3 luni e vârsta medie efectivă de pensionare a magistraţilor, calculată de la începutul acestui an şi până în prezent, conform datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, la cererea Libertatea.
Luna trecută, pensia medie brută a magistraţilor era de 21.265 de lei. Cea mai mare pensie primită de un fost magistrat e de 50.359 de lei, brut.
Plecările din magistratură adâncesc deficitul de personal care există în sistemul de justiţie. Potrivit datelor publicate de CSM, la Parchetul General, gradul de ocupare a posturilor e de 51%.
Peste 1.500 de posturi libere
Legea prevede că cei cu o vechime de cel puțin 25 de ani în magistratură se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi beneficiază de o pensie de serviciu, în cuantum de 80% din salariul de bază brut lunar plus sporurile avute în ultima lună de activitate.
În acest moment, există 6.584 de magistraţi activi şi 4.794 de magistraţi pensionaţi.
Iar la parchetele şi instanţele din toată ţara sunt 1.545 de posturi neocupate, potrivit CSM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 30.11.2022, 07:44
Bine ar fi sa plece TOTI! Si cum e la moda acum, cand peste tot la stat se angajeaza numai persoane care sunt departe de domeniul respectiv, asa sa se procedeze si in justitie...Nu sunt in domeniu, dar mi-e imposibil sa cred ca nu voi gasi vreo 10 oameni cu care, in cazul ca as avea puterea in mana, sa nu aduc intr-un an justitia de departe pe primul loc in topul increderii romanilor!
gigiladrea • 29.11.2022, 19:41
pensii astronomice la 50 de ani - trai nenica in magistratura - cred ca sunt extraterestrii metamorfozati in magistrati ca nu par de pe planeta asta; sunt chiar curios : in cate tari mai sunt pensii la o diferenta atat de mare de pensia medie si varste atat de scazute pentru magistrati ca mie bunul simt imi spune ca in nici una; vorba la noi ca nimeni are cea mai reusita expemplificare aici si nu numai; oare de ce ? pentru ca suntem printre cei mai corupti si mai revoltator de nedrepti din lume zic eu; cei mai mari magari pe scurt