Cuprins:
Cumpărătorii își bazează adesea deciziile pe propria capacitate de a recunoaște ciupercile comestibile, dar experții spun că este extrem de dificil pentru persoanele neavizate să distingă între ciupercile sigure și cele toxice, sporind astfel riscul de intoxicație.
În ultimele două săptămâni, trei persoane au ajuns la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași în stare critică, toate cu simptome de intoleranță digestivă și o deteriorare severă a stării generale după consumul de ciuperci. În cazul a doi dintre acești pacienți a fost necesară intervenția prin dializă hepatică.
Cel mai recent caz de intoxicație cu ciuperci din Iași s-a produs săptămâna trecută, când un cuplu de 26 și 27 de ani a ajuns de urgență la spital după ce amândoi au mâncat ciuperci culese din pădure de o rudă. Ambii au venit la spital cu diaree, vărsături și o stare generală alterată, cu risc de deshidratare.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Din 300 de ciuperci, este suficient ca una să fie toxică
Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași, a explicat că numărul intoxicațiilor de anul acesta este foarte ridicat și pentru că au existat condiții propice. A fost o perioadă caldă, urmată de ploi, nopțile nu au fost geroase, iar ciupercile au început să apară în număr mai mare decât în alți ani.
„Dacă pentru intoxicațiile cu manifestare digestivă simptomele apar la 30-40 de minute, cel mult o oră, și sunt vărsături, diaree, crampe, în ceea ce privește speciile toxice mortale care afectează ficatul este un sindrom care apare după o perioadă lungă de incubație. Poate să însemne două sau patru zile și apar simptomele. Atunci nu mai asociezi cu faptul că în urmă cu două zile ai consumat ciuperci, neglijezi să mergi la spital, ceea ce este absolut esențial”, a avertizat el.
Specialiștii au precizat că, din 300 de ciuperci culese și vândute la tarabă, este suficient ca singură să fie toxică pentru a provoca intoxicație alimentară.
Director: Nu putem controla vânzarea ciupercilor
Directorul Ecopiața, Radu Botez, a declarat că nu poate controla comercializarea ciupercilor și că, deși pentru fructe și legume sunt aparate care măsoară nivelul de nitriți și nitrați, nu există echipamente similare pentru controlul ciupercilor.
„Nu avem nicio modalitate de a controla vânzarea ciupercilor, iar în general, acestea sunt aduse de oameni simpli, în special din zonele montane. Cei care cumpără spun că se pricep, la fel și cei care vând. Totuși, noi nu avem nici atribuții, nici posibilitatea de a-i opri sau de a-i încuraja să vândă. Nu dispunem de instrumentele necesare pentru a decide dacă ar trebui sau nu să oprim comercializarea acestor ciuperci”, a spus Radu Botez, potrivit Ziarul de Iași.
El a adăugat că a făcut mai multe solicitări către poliție pentru a rezolva situația vânzătorilor din apropierea pieței, dar fără niciun rezultat concret.
Cine culege ciuperci din pădure nu are voie să le vândă în piață fără autorizație
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Iași, Gabriel Ciobanu, a spus că piețele agroalimentare din Iași, inclusiv cele din rețeaua EcoPiața, sunt autorizate sanitar-veterinar. Legea spune că piețele au obligația să primească doar operatori economici care au autorizație sau înregistrare sanitar-veterinară.
El a precizat că dacă piețele permit altfel de comercianți, responsabilitatea este complet a lor, iar aceștia riscă sancțiuni contravenționale.
„În piețele agroalimentare, pot comercializa produse doar operatorii economici care dețin un document sanitar-veterinar emis de noi. […] Conform Ordinului 111 al ANSVSA, în piețele agroalimentare se comercializează doar produse care dețin documente sanitare-veterinare. Dacă o persoană are o ciupercărie înregistrată sanitar-veterinar, poate vinde fără probleme. În schimb, cei care culeg ciuperci din pădure nu au voie să le vândă în piață, pot face asta la marginea pădurii, dar cumpărătorii își asumă responsabilitatea. În piață însă nu au ce căuta”, a declarat Gabriel Ciobanu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
K476 • 29.10.2024, 08:25
Este importanta autorizatia, dar sa nu o distrugem cu birocratie, taxe, spagi si alte magarii.