Profesorul de economie Daniel Dăianu avertizează că există riscul ca avansul economic să scadă chiar sub 7% la finalul acestui an, din cauza restricțiilor luate pentru a combate pandemia de COVID-19.
- Comisia Națională de Prognoză a menținut pentru 2021 estimarea de creștere de 7%, însă a redus avansul preconizat pentru 2022 de la 4,9% la 4,6%, în analiza prezentată la începutul săptămânii.
- Concomitent, datele prezentate de Institutului Național de Statistică (INS), economia României a avansat cu doar 0,3% în trimestrul al treilea față de cel anterior și cu 8% față de același interval din 2020.
„Aproape toată lumea avizată a fost și este de acord că nu poți să crești în 2022 ca în 2021 pentru că acest rebound (revenire – n.r.) din acest an a venit după căderea cauzată de pandemie. Era o fantezie, numai cine nu știe poate să creadă că în 2022 putem să avem 7% creștere. Este posibil chiar să terminăm anul acesta sub 7%, în ciuda cheltuielilor mari pe care le face de obicei statul în ultimele luni. Și asta pentru că în trimestrul al treilea creșterea a fost mai slabă, iar în cel de-al patrulea avem restricții”, a declarat Dăianu, pentru Libertatea.
Creșterea din 2022, depedentă de fondurile europene
Daniel Dăianu mai spune că anul viitor țara noastră va putea atinge o creștere economică de 4-4,5% doar dacă va atrage fonduri europene.
Șeful Consiliului Fiscal arată că în 2022 țara noastră trebuie să reducă și deficitul bugetar. Acesta este diferența dintre veniturile și cheltuielile statului.
În 2022 putem avea o creștere de 4-4,5%, dar numai dacă intră în țară bani europeni. Vorbim aici de PNRR, dar și de Cadrul Financiar Multianual, adică fondurile europene obișnuite. Este esențial să avem aceste resurse. Anul viitor trebuie să scădem și deficitul, nu putem avea deficite de 7-8% pe an. Un scenariu optimist de 4-4,5% implică un flux bun, solid, de resurse europene care să întrețină o creștere economică cât de cât susținută.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal:
Acesta mai arată și că majorarea dobânzilor va avea, la rândul său, un impact asupra economiei.
Sănătatea și Educația trebuie să fie priorități
Șeful Consiliului Fiscal spune că toate țările au fost prinse pe picior greșit de pandemie, dar unele au fost mai pregătite decât România.
În acest context, oficialul subliniază faptul că țara noastră trebuie să aloce anul viitor mai mulți bani pentru Sănătate și Educație.
„Noi am subfinanțat ani de zile Sănătatea și Educația și ar trebui ca anul viitor să avem un plus de 2,5% din PIB pentru acestea. Avem nevoie și de investiții împotriva schimbărilor climatice, pentru a lupta cu inundațiile sau cu seceta”, punctează Dăianu.
Oficialul mai spune că ar trebui ca statul să aibă rezerve financiare mai mari la Ministerul Finanțelor și să crească colectarea veniturilor fiscale la cel puțin 30-31% din Produsul Intern Brut (PIB).
În acest moment, acestea se află în jurul a 27% din PIB.
„Suntem ca în Caragiale”
„Noi vrem ca în România să avem servicii ca în Occident, dar nu facem ca ei. Pandemia a arătat goliciunea noastră. Nu avem spitale, iar personalul a plecat pentru că salariile nu sunt competitive”, detaliază Dăianu.
Acesta a menționat că a propus anul trecut o „taxă de solidaritate” pentru a acoperi cheltuielile generate de pandemie și că este adeptul taxării progresive.
Suntem ca în Caragiale: să se modifice, dar să nu se schimbe nimic.
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal:
Adrian Bența: „Cuvântul magic este dezamăgitor”
„Cuvântul magic este dezamăgitor”, spune, la rândul său, consultantul fiscal Adrian Bența despre creșterea economică de 0,3% din trimestrul al treilea. Potrivit acestuia, datele arată că pandemia nu s-a terminat și încă are efecte la nivel economic.
E greu de explicat de ce avem doar 0,3%. O explicație ar fi că a fost lumea în concedii și nu prea au fost pe aici. De exemplu, în Thasos românii erau cei mai mulți turiști, în Antalya erau pe locul al treilea. Și probabil nu s-au mai vândut bunuri de valoare mare, precum mașini. Se pare că pandemia nu s-a terminat, deși s-a tot anunțat.
Adrian Bența:
Oamenii de rând au rămas cu scumpirile
Expertul spune că, pentru omul de rând, „creșterea economică s-a transformat în scumpiri în facturi”.
Bența face referire la faptul că rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în luna octombrie, potrivit datelor oficiale, cel mai mare nivel din 2008 încoace.