Cercetarea Comisiei de psihiatrie Lancet privind sănătatea mintală a tinerilor a constatat că există o nevoie urgentă de a aborda factorii determinanți și de a îmbunătăți tratamentele de sănătate mintală pentru a împiedica ratele de deces prematur, dizabilitățile și pierderea potențialului, care au escaladat în ultimele două decenii.

„Aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem”, afirmă profesorul psihiatru Patrick McGorry, director executiv al Centrului de excelență Orygen în sănătatea mintală a tinerilor din Australia, cel care a condus studiul publicat miercuri.

„Dacă deteriorarea rapidă a sănătății s-ar întâmpla în orice alt domeniu al sănătății, cum ar fi diabetul sau cancerul, ar fi acțiuni dramatice întreprinse de guverne”, atrage atenția profesorul.

Potrivit datelor din raport, sănătatea mintală reprezintă cel puțin 45% din povara generală a bolilor la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, iar doar 2% din bugetele globale de sănătate sunt dedicate îngrijirii sănătății mintale.

Accentul global pe individualism și competiție distruge legăturile sociale, erodează bunăstarea și serviciile publice și dă putere industriilor și corporațiilor dăunătoare, mai precizează McGorry.

„Există mult mai puțină siguranță și speranță pentru viitor în jurul generației actuale decât oricând. Provocările cu care se confruntă generația de tineri de astăzi sunt fără precedent, sunt devastatoare și sunt mai rele decât au fost vreodată”, afirmă profesorul.

În multe țări, prețul mediu al unei case este de câteva ori mai mare decât salariul mediu anual. În plus, rețelele sociale și platformele digitale slab reglementate, care conduc la polarizarea politică, îi fac pe tineri să se simtă din ce în ce mai izolați, mai explică McGorry.

„Se întâmplă atât de multe lucruri dăunătoare pe platformele de care titanii tehnologiei sunt responsabili și sunt complet o lege în sine. Nu tinerii sunt problema sau pe care ar trebui să o limităm. Ar trebui să facem din (mediul digital) un loc sigur”, adaugă el.

O tânără de 23 de ani, identificată ca Li, a declarat că a fost expusă pentru prima dată la pornografie online când avea doar 12 ani și acest lucru a avut un impact devastator și pe termen lung asupra stimei de sine și imaginii corpului său.

„Există atât de mult conținut online pentru adulți și expunerea la acesta este adesea complet nesolicitată. Am simțit că internetul este un loc în care să evadez sau să mă conectez cu alți oameni din întreaga lume care au avut experiențe similare cu mine. Dar, în schimb, am fost expusă la lucruri cu adevărat nereglementate, foarte rele, iar generația părinților mei nu prea înțelege”, a spus Li.

În acest context, studiul, la care au participat psihiatri, psihologi, cercetători și tineri, avertizează că „sănătatea mintală, care a fost principala problemă de sănătate și socială care a afectat viețile și viitorul tinerilor de zeci de ani, a intrat într-o fază periculoasă”.

O altă analiză condusă de Kings College London admite că multe dintre dovezile care stau la baza raportului citat provin din țări cu venituri mari, ceea ce este problematic pentru că 90% dintre copii și adolescenți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, care „au cea mai mare povară a bolilor mintale”.

În țările cu venituri mici și medii, nivelul nevoii nesatisfăcute de servicii de sănătate mintală poate ajunge aproape de 100%, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carla Drysdale.

„Politicile guvernelor chiar nu favorizează tinerii. Tinerii sunt conștienți de inechitatea intergenerațională în politici și spun: «Vouă, vârstnicilor, nu vă pasă de noi»”, a declarat dr. Paul Denborough, un psihiatru pentru copii și tineri care nu a fost implicat în raportul comisiei.

Potrivit acestuia, este important să fie recunoscuți multiplii factori de stres cu care se confruntă tinerii și să se abordeze cauzele fundamentale ale acestei suferințe, mai degrabă decât să eticheteze automat tinerii cu o boală mintală.

„Inegalitatea, lipsa de locuințe la prețuri accesibile, locurile de muncă nesigure și politicile care le conduc sunt adesea cauza principală”, a mai precizat el.

Foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News