După ce au declarat sus şi tare că încurajează refinanţarea în lei a creditelor în valută, prin dobânzi mici, reprezentanţii BNR s-au hotărât să dea frâu liber creşterii monedei euro, pentru ca persoanele înglodate în datorii în moneda europeană să aibă de plătit şi mai mult în contul băncilor creditoare.
Ieri, euro a avut cel mai mare curs din iunie 2013 până în prezent. Pe 7 iunie anul trecut, moneda euro a atins cotaţia de 4,5535, mai mare decât în prezent. Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei.
“Să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a precizat Isărescu. Analiştii economici nu sunt însă de aceeaşi părere. “Dacă euro ar fi avut o tendinţă de creştere timp de două săptămâni, cursul de ieri nu ar fi fost unul neobişnuit. Acum însă nu e vorba de o astfel de tendinţă, ci de manevre care se fac pentru capitalul străin. Toată evoluţia cursului arată că speculatorii sunt singurii care câştigă”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.