Institutul Naţional de Statistică a confirmat datele privind creșterea economică mult sub așteptări din trimestrul al doilea, notează sursa citată. Astfel, produsul intern brut a crescut cu doar 0,1% față de trimestrul 1, în timp ce faţă de trimestrul 2 de anul trecut a crescut cu 0,8% . Față de primul semestru, creşterea este 0,7%.

BCR a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru acest an de la 2,6% la 1,9%, dar o menține pe cea de 3,4% pentru anul următor, care depinde însă mult de felul în care se va face consolidarea fiscală în 2025. ING Bank reduce de la 2% la 1,3% prognoza de creștere economică, după ce în august o redusese de la 2,5%.

„Privind în perspectivă, exporturile nete ar trebui să fie punctul central principal pentru creșterea PIB-ului în acest an. Consumul este într-o formă bună, susținut de o creștere puternică a salariilor nominale, o inflație mai scăzută și un grad ridicat de ocupare a forței de muncă. Dar asta pare a fi atât o binecuvântare, cât și un blestem pentru creștere, deoarece majoritatea bunurilor care sunt cumpărate provin din import”, arată Vlad Ioniță, analist BCR.

Potrivit Profit.ro, România a avut abia a 15-a cea mai mare rată de creștere dintre ţările UE. Prognoza oficială de creștere a României, realizată în aprilie, este de 3,4% pentru acest an.

Urmărește-ne pe Google News