Cuprins:
FPIOR apreciază menținerea cotei actuale de TVA și compromisul făcut cu voucherele de vacanță, dar solicită clarificări privind durata acestor măsuri. Organizația critică lipsa de consultare cu mediul de afaceri și cere retragerea legii privind mărirea salariilor.
Critici aduse măsurilor fiscale
Federația se opune ferm reducerii pragului de taxare pentru microîntreprinderi și creșterii impozitului pe dividende. Aceste măsuri sunt considerate ilegale și potențial dăunătoare pentru economia țării.
,,Suntem îngrijorați de deciziile luate în pripă. Apreciem că s-a menținut TVA, că înțeleg că se va găsi o soluție de compromis pentru voucherele de vacanță, dar nu știm pentru cât timp”, a declarat Valentin Șoneriu, președintele FPIOR.
Razvan Baltă, membru FPIOR, a adăugat: ,,În primul rând, ordonanța trebuia sa înceapă cu o măsură care să ducă la diminuarea cheltuielilor aparatului de stat! Ori eu nu văd nimic concret legat de acest lucru!”
Solicitări către guvern
FPIOR cere guvernului:
- Eliminarea măsurilor cu impact asupra mediului de afaceri din proiectul de Ordonanță de Urgență.
- Asumarea și corectarea greșelilor recente.
- Implicarea activă a mediului de afaceri în procesul decizional.
Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, a criticat lipsa de predictibilitate financiară: ,,Am fost trasi pe sfoara, din nou. Ni s-a promis ca nu se vor mari taxele pentru IMM. Fără Predictibilitate financiară, nu putem decât să ne așteptăm la un colaps în randul IMM-urilor”
Îngrijorări privind situația economică
Patronatele solicită guvernului să prezinte situația reală a economiei. Există temeri că România ar putea fi în pragul unui colaps economic, iar măsurile de austeritate propuse ridică semne de întrebare.
,,Mediul de afaceri, cel care susține financiar funcționarea țării și pe banii cărora se joacă guvernanții de 30 de ani, are dreptul să știe, astăzi, în ce situație se află țara”, a subliniat Calin Cozma.
Impactul asupra sectorului IMM
FPIOR avertizează că sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, care angajează peste jumătate din forța de muncă din România, va fi grav afectat de noile măsuri. Organizația consideră că aceste companii nu pot susține creșterile salariale impuse.
Critica procesului decizional
Federația critică dur modul în care au fost luate deciziile:
- Fără consultarea mediului de afaceri.
- În grabă, ignorând planurile de afaceri existente.
- Prin ordonanță de urgență, fără a justifica urgența.