Sydney ar putea înregistra o creștere a temperaturii de 1,8 grade Celsius până în anul 2050, iar prognozele s-ar putea dubla până în 2090, dacă nu se iau măsuri pentru încetinirea încălzirii globale, spune raportul.

Opera din Sydney, un monument emblematic al oraşului, situat în port, dar şi plajele din nordul oraşului ar putea fi grav afectate. În cel mai pesimist scenariu, nivelul mării la Sydney poate creşte cu 56 de centimetri până în 2090.

Totodată, oraşele mai îndepărtate de coastă s-ar putea confrunta cu cele mai puternice valuri de căldură, iar peste 60 de ani locuitorii lor ar putea suporta o treime din an temperaturi care depăşesc 35 de grade.

Autorităţile caută de pe acum soluţii, cum ar fi adăposturi în care locuitorii să se adăpostească dacă temperaturile cresc brusc, dar şi asigurarea că spitalele au resursele necesare pentru a trata bolile legate de căldură.

Kate Wylie, medic şi şef al organizaţiei de luptă împotriva schimbărilor climatice Doctors for the Environment Australia, a avertizat că temperaturile ridiate pot genera atacuri de cord, violenţă domestică şi idei suicidare.

„Oraşul Sydney are o problemă cunoscută: nu există umbră pe stradă, clădirile au acoperişuri negre şi costă mai mult să se răcească”, a spus ea.

În perioada 2012-2022, peste 7.100 de persoane au fost spitalizate și aproape 300 au murit în Australia din cauza caniculei.

Urmărește-ne pe Google News