În acelaşi timp, schimbările climatice riscă să îngreuneze accesul la apă potabilă sigură, pe fondul secetei şi al inundaţiilor. Printre sursele de poluare se numără materialele fecale, pesticidele sau nitraţii din agricultură, dar şi „poluanţii emergenţi”, cum ar fi reziduurile medicamentoase.
Accesul insuficient la o sursă de apă potabilă de calitate şi lipsa serviciilor de salubritate a apei uzate pun în pericol vieţile omeneşti. Anual, 780.000 de decese sunt cauzate de dizenterie şi holeră, mult mai multe în comparaţie cu numărul victimelor conflictelor, cutremurelor şi epidemiilor, se arată în raport.
În anul 2015, aproximativ 844 de milioane de persoane nu aveau acces la o sursă de apă potabilă sigură şi doar 39% din populaţia lumii dispunea de servicii de salubritate sigure.
„Accesul la apă este un drept uman vital pentru demnitatea fiecărei fiinţe umane. Cu toate acestea, miliarde de oameni sunt încă privaţi de acesta”, a declarat în cadrul unui comunicat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, citată de Agerpres.
Obiectivul de dezvoltare durabilă definit de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care prevede ”un acces universal şi echitabil la apă potabilă, la un cost accesibil, până în 2030″ riscă să nu poată fi realizat, potrivit sursei citate.
Anul trecut, pe 1 august, ONG-ul Global Footprint Network avertiza că omenirea epuizase deja rezursele planetei pentru 2018, iar începând de atunci trăim ”pe datorie”.
„Momentul la care noi vom fi utilizat mai mulţi copaci, apă, soluri fertile şi peşti decât poate să ne ofere Terra într-un an pentru a ne hrăni, a ne adăposti şi a ne deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot oceanele şi pădurile să absoarbă”, a explicat Valerie Gramond de la WWF, partener al Global Footprint Network.
Momentul în care omenirea ajunge să consume cantitatea de resurse produse în mod normal de Terra într-un an, se numește ”Ziua Depășirii” și se calculează începând din 1970 încoace.
Citește și… O femeie din Argeș s-a judecat cu primarul și prefectul pentru racordarea la apă potabilă și a câștigat