Acesta se referea la cifra octanică a benzinei pe care urma să o toarne în rezervorul mașinii tale. Dar, câți dintre șoferi, fie ei începători sau experimentați, știu ce reprezintă această cifră octanică și cât de importantă este pentru un automobil?
În acest articol, vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre cifra octanică și cum trebuie să alegi benzina în funcție de valoarea acesteia.
Cuprins:
Ce este cifra octanică
Cifra octanică (C.O.) este un indicator al rezistenței unui combustibil la autoaprindere, iar valoarea ei are un rol determinant în performanțele motorului termic al oricărei mașini.
Motoarele comprimă un amestec de carburant și de aer și, în momentul în care compresia atinge nivelul maxim, amestecul este aprins de o bujie incandescentă. În cele din urmă, explozia amestectului generează mișcarea motorului și, implicit, pe cea a mașinii.
La pompă, de regulă există benzină de două tipuri, și anume cea cu cifră octanică de 95 și cea de 98. Aceasta din urmă este considerată superioară din punct de vedere calitativ, motiv pentru care este recomandată motoarelor cu raport de compresie mare.
Pe alte piețe din Europa și din alte regiuni ale lumii, gama este mai diversificată și include benzină cu C.O. de 98, 99, 100, Super sau Premium.
Unii șoferi cred că este bine să alimentezi doar cu benzină cu cifră octanică mare pentru a crește performanțele mașinii tale. În realitate, însă, pentru fiecare model de mașină se recomandă folosirea unui anumit tip de combustibil pentru a avea o bună funcționare pe termen lung.
Cum se calculează cifra octanică
Automobilul a evoluat de-a lungul timpului, astfel că motoarele moderne aveau nevoie de un combustibil din ce în ce mai bun pentru a nu mai pierde putere și a nu mai avea o funcționare neliniară așa cum se întâmpla la începuturile industriei auto.
Nevoia unui carburant performant a determinat apariția pe la începutul anilor 20 a unui standard în funcție de care să se determine performanțele și proprietățile conferite de tipurile de benzină. Astfel, a apărut cifra octanică.
Trebuie spus că în camera de ardere a unui motor termic are loc un proces de detonație a benzinei, iar cifra octanică este rezistentă la detonație.
Pentru a determina comportamentul benzinei se folosește un amestec de două hidrocarburi: heptan și izooctan. Heptanul se autoaprinde la compresie și se consideră că are cifra octanică 0. De partea cealaltă, izooctanul se comprimă bine și se consideră având cifra octanică 100.
La măsurătoare, benzina, care se comportă la aprindere ca izooctanul, se va considera că are cifra octanică 100. În cazul unui amestec de 95% izooctan și 5% heptan, atunci avem de-a face cu benzină cu cifra octanică 95.
Măsurătorile se realizează în condiții de laborator folosindu-se un motor standard. Trebuie menționat faptul că cifra octanică nu este legată de puterea calorică a combustibililor, adică de cantitatea de căldură degajată.
Câte tipuri de benzină există pe piață
La pompă există cel puțin două tipuri de benzină. De regulă, cea cu cifră octanică mare este recomandată pentru creșterea performanțelor mașinii, aici incluzând comportamentul acesteia și eficiența carburantului.
Benzină cu cifra octanică 95
Este benzina standard și se recomandă pentru toate motoarele termice. Ținând cont că metodele de rafinare au evoluat în timp, iar în conținut au fost adăugați aditivi, această benzină respectă normele de poluare Euro 6.
Benzină cu cifră octanică 98/99
Este superioară benzinei standard, fiind promovată drept factor de creștere a performanțelor motorului. Comparativ cu benzina de 95, cea de 98/99 dispune în plus de o serie de aditivi specifici.
Benzină cu cifră octanică 100
Este considerat de cei mai mulți șoferi drept carburantul perfect pentru un stil de condus sportiv. În realitate, acest tip de benzină previne prin compoziția sa specială (biocomponenți și aditivi) formarea de depuneri în circuitul de alimentare și reduce riscul apariției coroziunii.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro