Era o zi de luni. Valentina Grecu şi fostul ei soţ, Valentin C., urmau să meargă la notar, pentru a face partajul bunurilor comune. După 19 ani de căsnicie, aveau de împărţit o firmă de tapiţerie auto, un autoturism Nissan şi apartamentul în care femeia a fost găsită moartă. 

Valentina a fost descoperită moartă la 12 septembrie 2016, în apartamentul 7 al unui bloc din Bacău

Mama a descoperit corpul, odată cu poliţia

Valentina n-a mai răspuns la telefon în acea dimineaţă de luni. Şi nici cu o seară înainte ea n-a putut fi contactată. 

Alertaţi, părinţii ei au venit la Bacău şi, împreună cu fostul lor ginere, au încercat să intre în casă, dar yala uşii era blocată pe interior.

Fostul soţ a sunat la 112, iar poliţiştii au chemat în ajutor pompierii, care au intrat pe geam în apartamentul de la etajul trei. După ce au descuiat uşa din interior, poliţia şi mama Valentinei au mers împreună în casă şi au descoperit cadavrul femeii. 

”Din plânsul fostei soacre mi-am dat seama că Valentina decedase şi nu am vrut să mai intru şi să văd”, avea să declare, în anchetă, fostul soţ

Urme de tălpi pe trupul victimei

La cercetarea de la faţa locului (CFL) au participat procurorul de caz, Tudor Vieriu, şi trei poliţişti. În procesul verbal se consemnează că uşa metalică de la intrarea în apartament a fost găsită „în poziţia dezasigurat, fără urme de forţare, având cheile în butucul de jos al uşii, partea interioară”.

Toată casa era plină de sânge. Pete dinamice, dar şi urme de ştergere a sângelui au fost găsite pe maşina de spălat din bucătărie, pe gresia şi pe peretele din hol, pe două tocuri de uşă şi într-una din băi, unde se afla şi o bucată de hârtie igienică impregnată cu sânge. 

Pe gresia de pe hol, lângă uşa de la intrare, erau „nişte fire de păr de culoare neagră”, se precizează în procesul verbal al CFL. „Era un smoc de păr”, spun părinţii Valentinei.

Fiica lor a fost găsită decedată într-un dormitor. Era îngenuncheată lângă pat, cu faţa îngropată în saltea şi cu mâinile prinse sub corp. Totul în jur e plin de sânge, iar victima are pe torace mai multe urme de lovituri, o tăietură la frunte, „iar în zona ochilor prezintă tumefacţii ca nişte ochelari”, notează poliţiştii în procesul verbal.   

Pe trupul victimei erau imprimate nişte „urme de tălpi, pe spate”, spun părinţii, dar asta nu mai apare în documentele din dosar.

Singura probă ridicată din apartament

Procurorul şi poliţiştii au consemnat nu mai puţin de 15 zone în care au găsit urme de sânge prin apartament, însă pentru dosar au fost fotografiate doar cele dintr-un singur loc: de pe gresia din hol. Din totalul de 32 de poze realizate la CFL, 7 sunt cu uşa şi cu yala.   

”Victima e ucisă o singură dată, dar locul faptei poate fi ucis de mai multe ori”, spun experţii în domeniu, referindu-se la importanţa cercetării la faţa locului într-un dosar de omor. Dovezile care nu sunt ridicate la timp se pierd pentru totdeauna.

După trei ore de cercetări, anchetatorii au părăsit apartamentul 7 cu o singură probă: un plic sigilat ce conţinea „două exudate faringiene sterile cu care s-a tamponat mânerele clanţei de acces în locuinţă, atât în interiorul locuinţei, cât şi din exterior”.

Concluzia legistului: moarte neviolentă

La cercetarea de la fața locului participă, de obicei, şi medicul legist, pentru că doar astfel el poate obţine, la prima mână, informaţii importante despre cauza şi circumstanţele morţii. Legistul vine însă doar dacă e chemat de procuror. 

La cercetarea din apartamentul 7, medicul legist n-a fost solicitat. Ba, mai mult, în raportul de expertiză medico-legală, dr. Nory Weisselberg precizează că nu i-au fost furnizate niciun fel de date de anchetă.

Din patru pagini, câte are raportul legistului, pe una sunt enumerate semnele de violenţă descoperite pe trupul victimei. Dar la autopsie, legistul a constatat că victima suferea de „ficat gras” şi avea inima mărită şi a concluzionat apoi că boala a fost cea care a produs decesului.

Moartea numitei Grecu Valentina a fost patologică.

Concluzia raportului de expertiză medico-legală:

Despre leziunile de pe corpul victimei, legistul precizează că ele puteau fi produse ”prin loviri cu şi de corpuri şi suprafeţe dure, fără a avea capacitate tanatogeneratoare (n.r. – n-au pus în pericol viaţa), cu menţiunea că afecţiunea hepatică predispune la formarea de echimoze-hematoame la cele mai mici traumatisme”.

Bătaia primită de la soţ, cu un an înainte

În concluziile raportului de expertiză medico-legală se mai menţionează şi că, atunci când a murit, victima avea o alcoolemie de 0,8 grame la mie. ”Obişnuia să consume băuturi alcoolice în mod frecvent”, a recunoscut sora Valentinei, în anchetă.

Valentina s-a măritat în 1996, când ea avea 23 de ani, iar soţul – 28 de ani. În 2004, cei doi au înfiinţat o firmă care se ocupa de montajul tapiţeriei auto, iar afacerea le-a mers bine în primii ani. Pe urmă, au început episoadele de violenţă conjugală.   

”Soţul o agresa fizic pe Valentina, periodic, spunând că lui i se cuvine o cotă mai mare din câştigurile societăţii pe care o administrau împreună”, spune sora victimei.

Soţul o agresa fizic pe Valentina

În iulie 2015, Valentina s-a mutat la părinţii ei, într-o comună de lângă Bacău. Când a ajuns acolo, era plină de lovituri pe faţă şi pe corp. „Mi-a spus că soţul ei a prins-o de păr, a trântit-o, apoi a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele peste tot, el fiind încălţat cu o pereche de pantofi”, declară sora victimei. 

La rândul lui, fostul soţ le-a mărturisit anchetatorilor că se mai certau, din cauza „consumului de băuturi alcoolice în exces realizat de Grecu Valentina. O parte din respectivele certuri catalogate de mine ca fiind minore s-au soldat cu bruscarea fostei soţii, dar niciodată nu am agresat-o fizic”, susţine bărbatul.

Aşteptând partajul, sub acelaşi acoperiş

Familia a încercat să o convingă să-l reclame la poliţie pe soţul violent, dar ea n-a vrut, a spus că şi-ar complica situaţia. „Bănuiesc că îi era frică de el”, mărturiseşte sora ei.

După episodul de violenţă din iulie 2015, Valentina a plecat în Franţa, la fratele ei care e stabilit acolo, iar la sfârşitul verii, când s-a întors în ţară, a băgat divorţ, în ciuda opoziţiei soţului. 

În noiembrie 2015, cei doi erau despărţiţi în acte, dar au continuat să se ocupe împreună de firmă şi să locuiască în acelaşi casă: apartamentul 7. ”Eram separaţi în fapt, dormind în camere diferite”, declară fostul soţul.

Coabitarea le era impusă de nerezolvarea problemei partajului. Curând, cei doi au reînceput să se certe, pentru că el pretindea că i se cuvine o cotă mai mare din bunurile comune, le-a povestit Valentina rudelor. 

Avea un prieten şi urma să plece în Franţa

În aprilie 2016, prin intermediul surorii ei, Valentina a cunoscut un alt bărbat, iar o lună mai târziu cei doi au plecat împreună în Franţa, la fratele ei. La 16 august, toţi trei au venit în România unde au făcut concediul, apoi fratele şi prietenul ei au plecat din ţară. 

Valentina a rămas la Bacău, ca să-şi rezolve vechea problemă. „Urma să termine partajul în două săptămâni, după care trebuia să vină şi ea în Franţa”, spune fratele ei.  

În ultimele zile din viaţa ei, femeia a locuit singură în apartamentul 7. Dar fostul soţ, care se mutase la noua lui prietenă, mai păstra încă o cheie de la intrarea în casă. 

Poliţia predă ”scena crimei” fostului soţ

Imediat după moartea Valentinei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a deschis un dosar pentru omor, în care apartamentul 7 figura drept „scena crimei”. La 12 septembrie 2016, după cercetarea la faţa locului, procurorul şi poliţiştii au plecat de acolo cu două beţişoare cu care tamponaseră clanţele uşii de la intrarea în casă. 

După două zile, la 14 septembrie 2016, poliţia le-a predat apartamentul, pe semnătură, fostului soţ al victimei şi fraţilor acesteia.   

”Ulterior, după predarea cheilor de acces în locuinţă către organele de poliţie, el a schimbat butucul yalei fără a ne informa”, avea să declare, mai târziu, în anchetă, fratele Valentinei. ”Iar în perioada următoare, a zugrăvit apartamentul şi a aruncat salteaua de pe patul pe care a decedat sora mea. Mi-a spus că dorea să locuiască în apartament şi că este îndreptăţit să facă asta”.

În decembrie 2016, după finalizarea partajului între fostul soţ şi fraţii victimei, apartamentul le-a revenit lor. Iar ei au constatat că nu mai locuise nimeni acolo, după moartea Valentinei. 

VA URMA: Cum a decurs ancheta şi ce probe importante s-au pierdut, pentru că anchetatorii n-au fost interesaţi de ele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News