Totul a pornit de la o discuţie pe un forum online al pasionaţilor de calculatoare. Aici s-au întâlnit, fără să se fi cunoscut vreodată în viaţa reală, un tânăr hacker, care fusese închis pentru infracţiuni informatice, şi un fost luptător din Legiunea Străină, care stătea ascuns în spatele chipului concubinei sale.
Infractor cibernetic de la 12 ani
La 21 de ani, Cezar Oancea era un as în domeniul informaticii; începuse cu jocuri şi programare web de la vârsta de 6 ani, când părinţii i-au luat primul calculator.
„Chestia asta m-a prins, mi-a plăcut şi am început să aprofundez”, povestea el, pe blogul personal, în 2018.
A început să fure bani de pe carduri când avea doar 12 ani. „Am învăţat cum să obţin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum şi unde pot să le folosesc, cum să identific şi să profit de vulnerabilităţi ale serverelor online”, mărturisea el.
Era dependent de pariuri sportive şi, prin fraude informatice, a furat, în doi ani, peste 100.000 de euro. A fost prins şi condamnat să stea 5 ani într-un centru de detenţie pentru minori. În ianuarie 2018, se afla în Penitenciarul de la Tichilești.
„Am reflectat mult asupra a ceea ce am făcut şi mi-am dat seama că ăsta nu e un mod de viaţă”, declara atunci Cezar Oancea, într-un reportaj realizat de Recorder. Spunea că vrea să termine liceul şi să lucreze în domeniul IT.
După două luni, a fost liberat condiţionat, iar mai târziu, a devenit administratorul unei firme care crea site-uri web şi promova afaceri online.
Clienta blondă şi teama de flagrant
În ziua de 18 februarie 2020, pe un forum al pasionaţilor de informatică unde el era membru, o femeie anunţa că vrea să cumpere un program pentru accesarea unui telefon mobil de la distanţă, „fără să am acces fizic la el”. „Da, te pot ajuta”, îi răspunde Cezar Oancea.
Fac schimb de numere de telefon în privat şi, patru zile mai târziu, femeia e dispusă să vină din Bucureşti în Bacău, unde locuia Cezar, ca să încheie afacerea cu el. Îi trimite o poză cu ea de pe drum, iar hackerul e amuzat: clienta lui era o tânără blondă şi frumoasă.
Îi dă întâlnire în parcarea stadionului municipal din Bacău şi acolo îi face clientei o demonstraţie a programului, cu un număr de telefon românesc. Ea îi spune că ar vrea ca programul să funcţioneze şi cu numere europene şi se arată dispusă să-i dea 500 de euro în avans. Dar tânărul, care avusese deja probleme cu legea, se gândeşte imediat că poate fi un flagrant delict, aşa că refuză să se atingă de bani.
„Voia să-mi dea 500 de euro, man :)). Mă gândeam că pun mâna şi în 3 secunde văd câţiva acoperiţi lângă maşină”, îi scria el unui prieten, a doua zi după întâlnire.
Cezar Oancea i-a dat clientei un cont online, unde ea urma să depună banii, în Bitcoin. Femeia a efectuat plata la 26 februarie 2020, însă tânărul nu i-a mai livrat software-ul cerut.
Omul din umbră care urmărea totul
Dacă ar fi avut acest program de accesare a unui telefon de la distanţă, hackerul ar fi putut să-şi verifice, în primul rând, propria clientă. Astfel, ar fi descoperit că, la întâlnirea cu el, ea avea o „umbră”: concubinul, care supraveghea totul din maşina lui, aflată în aceeaşi parcare.
Tânăra comunica cu el pe WhatsApp şi primea indicaţii: să nu-i ofere mai mult de 500 de euro şi să testeze programul, inclusiv pe Facebook. „Se cam bâlbâie”, i-a scris femeia despre hacker, chiar în timpul întâlnirii cu el. „Îi este frică”, i-a răspuns concubinul.
Omul din umbra clientei era Ștefan Marius Achim, fost luptător în Legiunea Străină, fost luptător Local Kombat.
În acte, Achim era administratorului unui pet-shop din centrul Bucureştiului, însă anchetatorii români au stabilit că el avea „legături cu lumea interlopă, participând la efectuarea de activități ilicite, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Franței”, unde figura cu cazier.
În ziua în care venise cu concubina la Bacău, Achim a urmărit maşina hackerului, după întâlnirea din parcarea stadionului, şi a aflat astfel blocul unde locuia acesta.
Capcana întinsă în ziua crimei
Zilele treceau, iar tânărul întârzia să livreze programul pentru care fusese plătit. Aşa că, pe 1 martie 2020, Achim şi concubina lui pleacă din nou spre Bacău. La câteva ore după ce ajung în oraş, telefoanele lor intră în aria releelor din zona unde locuia Cezar Oancea.
Seara, cei doi merg într-un apartament pe care îl închiriaseră în Bacău, dar a doua zi, dis-de-dimineaţă, se întorc la blocul tânărului, cel mai probabil pentru a încerca să dea de el. Stau acolo două ore, iar după prânz, renunţă la planul lor şi se întorc acasă.
După două zile, concubina lui Achim îşi creează un nou profil pe forumul unde-l cunoscuse pe Oancea, iar pe 9 martie 2020, sub noua ei „acoperire”, îi cere ajutorul tânărului hacker, pentru a crea un site de videochat. Îi spune că ea este din Buzău şi-l cheamă acolo, „pentru o discuţie preliminară”. Dar tânărul simte că e o capcană şi încheie rapid discuţia cu ea, exclamând: „Câtă lipsă de originalitate :)”.
Achim, care era şi el în Buzău, alături de concubina lui, se urcă imediat în maşină şi pleacă spre Bacău.
Patru ore de negocieri, înaintea gloanţelor
La ora 15.50, fostul luptător din Legiunea Străină ajunge în preajma blocului în care locuia Cezar Oancea şi rămâne acolo, la pândă. Tânărul era plecat în oraş, de unde s-a întors în jurul orei 16.50. Martorii spun că atunci el a intrat în bloc, mergând spre apartament „cu o persoană care îl aştepta”.
La scurt timp, cel mai probabil de teamă ca discuţia dintre ei să nu fie interceptată, Cezar Oancea şi-a închis ambele telefoane mobile. La ora 20.24, el a mai folosit unul dintre telefoane, însă doar câteva secunde.
Opt minute mai târziu, o vecină din bloc a sunat la 112 şi a spus că se aud împușcături pe casa scării şi că-i e teamă că cineva a fost ucis.
VA URMA: Investigație ca-n filme. Un chiştoc lăsat de mamă pe stradă a dus la identificarea fiului drept autor al crimei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro