Süto Ferenc s-a născut la 4 septembrie 1965. După ce a terminat zece clase la un liceu de construcţii, s-a angajat. Nu a rezistat prea mult în nici un loc de muncă, aşa că a ajuns ajutor de cioban la el în sat. Acolo, în Ser (Satu Mare), Ferenc s-a căsătorit şi a făcut doi copii.
Prima victimă, ucisă cu un box improvizat dintr-un corn de cerb
Viaţa de familie nu l-a putut îmblânzi. Oamenii din sat povesteau că, înainte de Revoluţie, Süto Ferenc fura dinamită de la mina Herja şi se distra în pădure, aruncând în aer copaci.
În 1989, el a fost condamnat pentru tăinuire şi furt la un an de închisoare. După ce s-a eliberat, s-a angajat din nou pe la stâne, iar în primăvara anului 1992, lucra la un cioban din Arad. Într-o zi, pentru că a pierdut câteva oi, ciobanul l-a certat, i-a dat o palmă şi l-a alungat. Pe moment, Ferenc n-a avut nici o reacţie.
Însă după şase luni s-a întors în zonă, iar într-o dimineaţă l-a aşteptat pe cioban să iasă din colibă, pentru a hrăni animalele. Atunci a sărit în spatele lui, l-a pus la pământ şi i-a zdrobit faţa cu un box pe care-l improvizase dintr-un corn de cerb. A lovit până când l-a lăsat fără viaţă pe ciobanul care-l umilise. Apoi i-a dus trupul pe malul râului Mureş, unde l-a îngropat.
Crima a rămas nedescoperită timp de 18 ani.
A doua victimă, măcelărită pentru patru tablouri
După ce l-a omorât pe cioban, Süto Ferenc s-a reprofilat şi, ajutat de Janos Szabo, un prieten din satul natal, a descoperit o reţea care comercializa în străinătate tablouri şi icoane rare.
În septembrie 1995, cei doi au mers la Şamşud (Sălaj) şi au intrat în casa lui Andras Kiss, un bătrân despre care aflaseră că are bani şi multe obiecte de valoare. Bătrânul locuia singur. Cei doi tâlhari l-au lovit cu cuţitele, pe rând, atât de puternic, încât lama unuia s-a rupt şi a rămas înfiptă în craniu, fiind descoperită abia la autopsie.
După ce l-au omorât, cei doi i-au ascuns trupul bătrânului sub un pat din casă. Andras Kiss a fost măcelărit pentru patru tablouri de valoare: un portret al prinţului Rakoczi, un portret de cioban, un peisaj cu un castel şi o icoană înfăţişând-o pe Maica Domnului cu pruncul în braţe. Ferenc şi Szabo le-au vândut în Carei, pe 6.000 de mărci.
Şi de această dată, crima a rămas multă vreme cu autor necunoscut. În toamna anului 1999, Janos Szabo, prietenul şi complicele lui Ferenc, a fost găsit spânzurat.
Lista răzbunării: poliţişti, consăteni, rude, dar şi fosta lui soţie
La 30 de ani, Süto Ferenc avea deja două crime în palmares. Dar nu pentru aceste fapte grave avea să intre la puşcărie atunci, ci pentru nişte răfuieli personale mai vechi.
În 1996, el a decis să le dea câte o lecţie celor cu care avea vechi supărări: unui cumnat i-a distrus 300 de butaşi de vie, iar vecinului, Nicolae Balogh, i-a incendiat căpiţele cu fân. Ambii păgubiţi au făcut plângere la poliţie.
Süto Ferenc era deja în vizorul oamenilor legii, fiind cercetat pentru că spărsese de trei ori magazinul unei consătence, M.A., de unde furase marfa pe care a încercat apoi să i-o vândă femeii la jumătate de preţ.
În august 1997, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru furt şi distrugere. N-a executat toată pedeapsa, a fost liberat condiţionat în septembrie 1999.
Când a ieşit, avea deja întocmită lista cu numele oamenilor pe care trebuie să se răzbune. Pe ea erau trecuţi poliţişti, consăteni, rude, dar şi soţia, care divorţase de el între timp.
Într-o zi din primăvara lui 2000, Ferenc a intrat peste femeie în casă, a bătut-o şi apoi a legat-o de un stâlp. O vreme, a stat în faţa stâlpului, privind satisfăcut la victima care încerca zadarnic să scape din strânsoarea funiei. A dezlegat-o el, după care a dus-o într-o casă părăsită, unde a violat-o. Apoi, i-a dat drumul. Terorizată, femeia a fugit din sat, fără să mai depună nici o plângere la poliţie.
A treia victimă a fost “Cobra”, pe care a ucis-o de teama trădării
La scurt timp, Ferenc a lipit la intrarea în sat un afiş cu fotografia lui, sub care erau scrise ameninţări şi injurii la adresa celor din sat.
Atunci a decis el să devină “haiduc”, după cum l-au poreclit sătenii. L-a convins să i se alăture pe Zoltan Juhasz Kiss, 30 de ani, poreclit “Cobra”, un consătean cu care era prieten din copilărie. Zoltan era divorţat şi avea un copil. Ziua, el se ducea la muncă, iar seara venea cu mâncare şi băutură, în pădurea de la marginea satului, unde “Haiducul” îşi făcuse mai multe adăposturi.
Ferenc umbla mereu cu trei cuţite şi un topor prinse la cingătoare. Dar era un haiduc atipic, pentru că el nu lua de la bogaţi, ca să dea săracilor, el fura doar ca să se răzbune. Iar împreună cu “Cobra” a dat spargeri la patru case din sat, dar şi la un magazin şi-un bar.
Bănuind că Ferenc e vinovatul, patroana magazinului i-a promis bani lui Zoltan, dacă ajută poliţia să-l prindă pe hoţ. Iar “Cobra”, ca să-şi demonstreze loialitatea, i-a povestit “Haiducului” despre această ofertă. Din acel moment, Ferenc a început să bănuie că prietenul său îl va trăda.
În seara zilei de 20 iunie 2000, cei doi au mâncat şi au băut vin, apoi s-au culcat într-un adăpost din pădure. Ferenc le-a declarat anchetatorilor că, în timp ce el dormea, Zoltan ar fi încercat să-l atace cu un cuţit, iar el a parat lovitura cu mâna şi apoi l-a lovit de două ori cu toporul în cap, după care i-a retezat gâtul cu cuţitul. Cadavrul lui “Cobra” a fost îngropat în pădure.
Ferenc a mărturisit că Zoltan e singurul de care îi pare rău că l-a omorât. “În rest, să fiu sincer, nu”, le-a spus “Haiducul” anchetatorilor.
A patra victimă: vecinul care l-a reclamat la poliţie
În după-amiaza zilei de 22 iunie 2000, Ferenc a coborât în sat şi a mers direct în via vecinului care-l reclamase la poliţie în 1996. Numele lui Nicolae Balogh, 71 de ani, era printre primele pe lista răzbunărilor.
“M-am dus la vie să mănânc piersici. Acolo l-a văzut pe bătrân… Imediat m-am îndreptat spre el. Aveam la mine o bâtă cam cât mine de mare. Când am ajuns în via lui, moşu m-a întrebat: «ce vrei… vrei să mă omori?», iar eu i-am răspuns: «Nu, numai puţin»”.
Süto Ferenc, declaraţia din anchetă:
Spune că bătrânul a ridicat sapa ca să-l lovească, iar el s-a apărat cu bâta. Nu s-a mai obosit să ascundă cadavrul, l-a lăsat sub un rând de vie, unde a fost găsit, după câteva ore, de un nepot plecat în căutarea bătrânului.
De la via lui Balogh, Ferenc a mers la magazinul pe care-l jefuise în 97. A intrat înăuntru, a distrus marfa cu bâta, apoi a stropit totul cu benzină şi a dat foc. În timp ce spărgea totul în juru-i, el s-a tăiat adânc la mâna dreaptă, într-un geam. Dar a reuşit să fugă şi s-a făcut nevăzut în pădure, până a ajuns poliţia.
Pentru găsirea lui, a fost organizată imediat o operaţiune de amploare, la care au fost mobilizaţi poliţişti, jandarmi, localnici, dar şi câini de urmă şi de vânătoare. Süto Ferenc a fost arestat la 24 iunie 2000.
Expertiza medico-legală psihiatrică la care el a fost supus apoi a arătat că prezintă tulburări de personalitate de tip antisocial şi că avea discernământ la momentul comiterii faptelor.
În 2001, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat la pedeapsa detențiunii pe viaţă.
În penitenciar, a ameninţat rudele unui deţinut că-l omoară
În aprilie 2020, în plină stare de urgenţă, Süto Ferenc a cerut să fie liberat condiţionat.
Cererea lui a fost judecată prin videoconferință cu Penitenciarul Oradea, unde el se află încarcerat. Süto a încercat să înduplece judecătorul, spunând că a recunoscut comiterea crimei din anul 1992 “încă din primul moment” şi că a executat din pedeapsă 20 de ani.
De fapt, sunt 20 de ani doar pe hârtie, căci la zilele petrecute în spatele gratiilor şi lui i se adaugă, ca tuturor celor aflaţi în închisoare, zilele “câştigate” prin Legea 169/2017 (222 de zile) şi prin muncă (357 de zile).
Judecătoria Oradea i-a respins cererea, pentru că Ferenc “nu a avut o bună conduită pe durata executării pedepsei”. Anul trecut, aflat în Penitenciarul Satu Mare, el le-a ameninţat pe mama și pe concubina unui deținut, prin telefonul aflat pe secție, că îl va omorî pe acesta dacă nu i se restituie o datorie (4 pachete de ţigări + două pachete, dobândă).
În timpul executării pedepsei, a adoptat un comportament inadecvat cerințelor regimului penitenciar și nu a reușit să dovedească progres în propria conduită pentru reintegrare socială.
SP 448/2020 a Judecătoriei Oradea:
Mai poate încerca la toamnă
Süto Ferenc a atacat decizia Judecătoriei Oradea, dar miercuri, 3 iunie, Tribunalul Bihor i-a respins contestaţia, ca nefondată.
Conform deciziei judecătorilor, Ferenc va putea face o nouă cerere de liberare condiţionată după 19 noiembrie 2020.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro