UPDATE ORA 11:00 Crin Antonescu a anunţat pe contul său de Facebook că va demisiona.
„Este evident că la un rezultat de 15% PNL nu poate fi mulțumit! Este un rezultat sub așteptările noastre și așa cum am anunțat neatingerea obiectivului stabilit e un eșec pe care ca președinte mi-l asum! Am anunțat în această dimineață, într-o conferință de presă, că îmi voi ține cuvântul și voi demisiona din fruntea Partidului Național Liberal! Voi anunța acest lucru în ședința Biroului Politic Național voi anunța acest lucru colegilor mei și vom lua deciziile care se impun acolo!”, a scris Antonescu, la puţin timp după demisia lui Klaus Iohannis
.Acesta şi-a asumat eşecul în privinţa alegerilor europarlamentare, unde PNL ar fi obţinut 14,86%, conform datelor oferite de Biroul Electoral Central (BEC). De asemenea, liderul PNL a declarat că nu se pune problema unei reveniri la guvernare alături de Victor Ponta.
„Îmi asum eşecul alegerilor. Vreau să mulţumesc tuturor liberalilor care s-au implicat în mod loial în campanie. Este o campanie în care cei mai mulţi dintre liberali şi-au făcut datoria. Probabil există nişte explicaţii pentru decalajul dintre ţinta minimală şi rezultate, care vine intr-un vot politic, dat mai ales din mediul urban şi nu din deficienţe organizatorice. Am remarcat că PNL iese întărit din această campanie, nu mă refeream la scor, ci la coeziune morală.
PSD şi aliaţii săi nu pot să considere că sunt câştigători ai bătăliei pentru prezidenţiale. Bătălia pentru preşedinţie ne atrage atenţia asupra faptului că toate instrumentele au fost folosite la maximum de Victor Ponta. Faptul că PSD nu a putut lua mai mult, îmi demonstrează clar că bătălia este deschisă. Rezultatul lui Mircea Diaconu înseamnă un vot împotriva partidelor.
Povestea lui Victor Ponta cu faptul că USL trăieşte nu mai poate fi crezută. Orizontul politic care se deschide este al unei bătălii stânga-dreapta. Nu ne putem asuma riscul ca CE să aibă un preşedinte socialist. Cine va avea mai multe mandate între PPE şi PES va stabili preşedintele Comisiei Europene.
Există o compatibilitate doctrinară în PPE şi PNL, care este constant un partid de dreapta, cel mai vechi din România. Sensul acestei decizii este că dreapta trebnuie să îşi unească forţele în Europa şi în România.
Rezultatul votului de ieri nemulţumeşte toate partidele. Guvernul Ponta 3, împotriva căruia noi am depus o moţiune de cenzură azi, sperăm că vom avea cvorum, pentru că nu va avea suficientă majoritate. Nu se pune problmea ca PNL să efniă la guvernatre alături de PSD şi Ponta”, a declarat Crin Antonescu.
„Un preşedinte de partid nu îşi dă demisia în faţa presei, ci, pentru că este o poziţie politică, o face în propriul partid. Nu supun demisia mea la vot, este un act unilateral de voinţă. Eu primul ca preşedinte al partidului îmi asum eşecul. Demisia este o discuţie care trebuie purtată în partid. Evident că îmi voi ţine cuvântul, nu s-a pus niciodată problema alfel. În şedinţa de la ora 14.00 voi anunţa colegii şi vom lua decizia acolo”, a adăugat Antonescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro