Un barbat de 72 de ani, bolnav de cancer de prostata, a fost tratat, ieri, de cumplita maladie, medicii folosind, pentru a doua oara in Romania, dar si in Europa de Est, procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie. Prof. dr. Mihai Lucan spune ca unul din avantajele acestei metode este faptul ca bolnavul isi recapata in timp functia sexuala.
Noua metoda de tratare a cancerului de prostata, prin criogenie, le da sperante multor romani, care sufera de aceasta afectiune si care, pana acum, aveau la indemana, la noi in tara, doar tratamentul chirurgical clasic. Deja, ieri, la Spitalul Euroclinic din Bucuresti, a fost tratat cu ajutorul crioterapiei, un al treilea bolnav. „Este vorba despre un pacient in varsta de 72 de ani. Acesta avea la activ un infarct, ceea ce nu-i permitea, oricum, efectuarea unei operatii clasice. Pacientul se simte bine si se afla, deocamdata, la Terapie intensiva”, a declarat prof. dr. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.
Tumoarea e distrusa prin inghetare si incalzire rapida
Prof. Lucan, autorul interventiei, spune ca distrugerea tumorii prin criogenie presupune utilizarea frigului extrem. „Se introduce in prostata Argon, pentru procesul de inghetare (pana la -190 de grade) si Heliu pentru incalzirea rapida. In capsula prostatei se formeaza o cantitate de gheata, care este foarte bine controlata, astfel incat efectele negative asupra organelor din jur (vezica, rect, uretra) sa fie minime. In acelasi timp, rezultatul oncologic, respectiv distrugerea cancerului intraprostatic este foarte eficient, echivalent cu terapia chirurgicala deschisa, pe aceeasi perioada de timp”, a explicat prof. dr. Lucan.
Specialistul spune, de asemenea, ca aceasta metoda este non-invaziva, avand riscuri mult mai reduse. „Interventia nu este sangeranda, nu este deschisa si, mai ales, nu produce modificari functionale semnificative, cum fac tehnicile clasice, zona canceroasa fiind singura distrusa. In plus, functia sexuala si cea reproductiva sunt pastrate, iar vindecarea are o rata foarte mare, intr-un timp foarte scurt. De altfel, in cazul celor doua interventii, care au avut loc la Cluj, luna trecuta, pacientii au fost externati la 24 de ore dupa operatie”, a adaugat prof. dr. Mihai Lucan.
Trebuie spus ca, in timp ce in strainatate o astfel de interventie costa intre 11.000 si 15.000 de euro, in Romania, costa 3.800 de euro.
Ce spune Prof. dr. Mihai Lucan: „Boala cu impact foarte mare”
Cancerul de prostata este o boala cu impact foarte mare in randul barbatilor din intreaga lume. De altfel, este a doua boala, ca mortalitate la barbati, dupa cancerul pulmonar. „Din pacate, in Romania nu exista o statistica a bolnavilor de prostata. Pot spune insa ca ne inscriem in rata europeana de frecventa, adica peste 100.000 de cazuri noi, pe an”, a precizat prof. dr. Mihai Lucan. Renumitul chirurg a mai spus ca „pentru cancer nu s-a gasit metoda absoluta de tratament”.