Cristalele sunt un soi de ciuperci care, pastrate in apa, produc un suc ce ajuta la tratarea unei game largi de afectiuni, de la cele legate de digestie pana la bolile nervoase.
Metoda este tot mai raspandita in zona Tinca din judetul Bihor. Femeia care a introdus cristalele in regiune le-a primit, la randul ei, de la un medic din Arad.
Pumnul de cristale albe, transparente, arata ca niste moluste. Femeia le-a primit gratuit de la un medic din comuna Siria, judetul Arad. I-a spus ca sunt un soi de ciuperci, numite „chefir de apa din Caucaz” si ca o sa-i fie bune pentru problemele pe care le are cu colecistul. Sceptica la inceput, a fost nevoita sa accepte, dupa ce a consumat sucul produs de ciuperci, ca doctorul avea dreptate.
Ileana Stefan, asistenta la dispensarul medical din comuna Husasaul de Tinca, a dat si ea mai departe din ciuperci unei prietene din Oradea, farmacista Victoria Bala. Tot gratuit, asa cum le-a primit. Si-n sat, in Husasau, mai multe femei si-au luat chefir de apa din Caucaz pentru a-si produce leacul universal. Ciupercile sunt puse pe fundul unui borcan si se inmultesc cu repeziciune. O data la trei zile trebuie sa li se schimbe apa. Daca nu, mor.
Medicul care i le-a dat Ilenei i-a spus ca sunt bune pentru mai multe afectiuni. Pe un mic prospect scrie ca sucul actioneaza impotriva leucemiei, anemiei, normalizeaza digestia si este indicat bolnavilor de nervi.
Reteta de preparare a sucului este urmatoarea: se pun 6 linguri intr-un borcan de 3 litri cu apa, 6 linguri de zahar si 10-15 stafide, plus jumatate de lamaie. Daca unii prefera sucul acidulat, borcanul se acopera cu o punga din plastic; daca nu, cu o bucata curata de tifon. Ca efectul sa fie garantat, trebuie consumat zilnic cate un litru. Cristalele pot fi gasite in comuna Siria, judetul Arad, la o societate denumita „Izvorul Sanatatii”.
Doamna Simona Bontu, medic generalist, spune ca sucul din cristalele chefirului de apa caucazian este un puternic detoxifiant si antioxidant al organismului. „Acesta este motivul pentru care poate fi folosit intr-un spectru larg de boli, dar niciodata singur, ci insotit de tratamentul specific”. (Liliana Sime, „Bihoreanul”/ Mediafax)