”CJUE, acum câteva minute: Noțiunea „soț”, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor Uniunii și a membrilor familiilor lor, cuprinde soții de același sex.
Cu alte cuvinte: doi gay nu se pot căsători în România (legislația nostră interzice), dar se pot căsători în UE și reveni în România unde vor fi recunoscuți. O să fie cam ca mașinile înmatriculate în Bulgaria: refuzăm să le acordăm drepturi aici?! Atunci vor merge acolo să încheie actele și vor reveni”, a scris dănileț pe Facebook.
În continuare, pe blogul său, judecătorul arată că din acest moment, România poate să acorde sau nu dreptul persoanelor gay de a se căsători, dar nu poate refuza să recunoască căsătoria persoanelor de același sex încheiată în UE.
”În cauza COMAN și HAMILTON s-a decis azi de către Curtea Uniunii Europene de la Luxembourg că în România trebuie recunoscută calitatea de „soț” al unei persoane care a Povestea este următoarea: doi gay dintre care unul român și unul american se căsătoresc în Belgia, stat UE. Vin în România, alt stat membru UE, dar statul nostru nu îi permite americanului să stea mai mult de 3 luni pentru că al nostru Cod Civil nu recunoaște căsătoriile dintre gay, ca urmare el nu are calitatea de „soț” potrivit legii românești. Cei doi contestă în justiție și invocă excepția de neconstituționalitate. CCR se codește să dea o soluție evidentă potrivit art. 148 alin. 2 din Constituție și cere CJUE să interpreteze legislația europeană aplicabilă.
Prin urmare, România rămâne liberă să acorde sau nu dreptul gay-lor de a se căsători, dar nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE”, explică judecătorul Cristi Danileţ, care a deținut și funcția de membru al Consiliului Suprem al Magistraturii.
CITEȘTE ȘI: VIDEO / Zâmbetul, ținuta și strângerea de mână. Trei reguli de aur pentru a lăsa o imagine bună în organizația pentru care lucrezi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro