Cristi Dănileț, despre revocarea șefei DNA. Judecătorul spune că politicul nu are ce căută atunci când vine vorba de o decizie de acest fel și că motivele trebuie să fie unele noi, nu cele care reies din urma unor controale a căror rapoarte au fost deja aprobate de CSM.
Judecătorul Cristi Dănileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii, vine cu lămuriri în ceea ce privește demiterea Codruței Kovesi de la șefia DNA, spunând că ce i se impută acum acesteia nu sunt lucruri neștiute. „Anul trecut s-au făcut două controale la PICCJ și DNA. Activitatea a fost considerată de o instituție constituțională – CSM – ca fiind una eficientă. Hotărârile CSM de aprobare a acestor rapoarte sunt publice și neinfirmate de vreo altă autoritate a statului. Cine cere decapitarea acestor unități de parchet trebuie să aibă motive noi, neavute în vedere de aceste rapoarte. Respectivele motive noi trebuie verificate de CSM în momentul acordării avizului la propunerea de revocare”, a explicat Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.
Acesta arată și că politicul nu are ce căuta în luarea unor astfel de decizii. „Singura autoritate a statului care gestionează cariera magistraților este CSM – acesta e rostul pentru care a fost creat. Orice intruziune a politicului este inacceptabilă. De aceea, implicarea unor instituții politice în numirea sau revocarea magistraților trebuie să țină seama de avizul CSM. Altfel, se numește imixtiune a politicului în magistratură!”
Într-o postare mai veche de pe blogul său, Cristi Dănileț arată și în ce condiții se poate revoca un procuror, lucru ce implică trei factori decizionali: ministrul justiției propune, CSM avizează, Președintele decide.
Când poate fi revocat un procuror
Există niște situații speciale în care se poate face o revocare. Potrivit postării lui Cristi Dănileț din 2017:
„Motivele de revocare sunt următoarele trei:
- a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere (se descoperă că a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu aceasta, că are un interes personal în ocuparea funcției de conducere ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege, că la data numirii nu avea vechimea minimă necesară);
- b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă (folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, raportul resurse investite – rezultate obţinute, gestionarea informaţiilor, organizarea pregătirii şi perfecţionării profesionale şi repartizarea sarcinilor în cadrul instanţelor sau parchetelor), comportamentul şi comunicarea (comportamentul şi comunicarea cu judecătorii, procurorii, personalul auxiliar, justiţiabilii, persoanele implicate în actul de justiţie, alte instituţii, mass-media, asigurarea accesului la informaţiile de interes public din cadrul instanţei sau parchetului şi transparenţa actului de conducere), asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale (capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitatea de adaptare rapidă);
- c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare (ceea ce implic sesizare adresată Inspecției Judiciare, trimiterea dosarului la secția de procurori a CSM, aplicarea unei sancțiuni, judecarea recursului la ICCJ).
Așadar, cu privire la procurorii care ocupă pozițiile de la vârful Ministerului Public, două chestiuni trebuie luate în considerare: pe de o parte, cine face numirea și conform căror criterii (pentru a împiedica influențele politice), iar pe de altă parte cine îi poate revoca din funcție și pentru ce motive (pentru a împiedica presiunile politice).”
Imediat după informarea de presă a Ministrului Justiției, Tudorel Toader, în cadrul căreia a cerut revocarea șefei DNA, mii de oameni au protestat în Piața Victoriei.