UPDATE ora 21:00: Forul de conducere al partidului condus interimar de Cătălin Drulă a decis ca judecătorul Cristi Danileț să fie propunerea pe care USR o va face pentru Curtea Constituțională.
„Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiția. CCR are nevoie de un judecător liber, independent și pro-european, nu de Valer Dorneanu, omul propagandei Sputnik”, a argumentat USR.
„USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituțională, democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independența Justiției este Cristi Danileț”, se mai arată în comunicatul transmis de partidul condus interimar de Cătălin Drulă.
Judecătorul clujean Cristi Danileț a scris miercuri, 13 aprilie, pe Facebook că nu ar refuza un post în cadrul CCR.
„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune «nu» dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de «contract». E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.
Și a continuat: „Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea «politică», pentru care militez de ani buni atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii”. „O propunere trebuie să vină de la președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților”, a mai afirmat Danileț.
Afirmațiile lui Danileț vin în contextul în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la CCR, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie, potrivit unui document consultat de Libertatea. De asemenea, altor doi judecători le expiră mandatul în vară, este vorba despre Mona Pivniceru și Daniel Morar.
Cristi Danileţ a fost exclus de CSM din magistratură în decembrie 2021 pentru manifestări avute pe reţelele de socializare. Este vorba despre două filmulețe pe TikTok în care „într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină”, după cum a spus Danileț. CSM a transmis că prin aceste postări s-a adus atingere imaginii justiției.
Cine sunt acum judecătorii Curții Constituționale a României:
Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
- Valer Dorneanu – numit judecător de Camera Deputaților (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Mona Pivniceru – numit judecător de Senatul României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Daniel Morar – numit judecător de preşedintele României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Livia Stanciu – numită judecător de preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Marian Enache – numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Varga Attila – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Elena-Simina Tănăsescu – numită judecător de preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani