Chiar dacă nu există o decizie oficială referitoare la data alegerilor s-au conturat deja și principalii candidați: Crin Antonescu, din partea coaliției PSD-PNL, Nicușor Dan, în calitate de independent, Elena Lasconi din partea USR și Călin Georgescu sau George Simion din partea blocului suveranist. 

Călin Georgescu, prima șansă la prezidențiale

Ce șanse de câștig va avea un candidat din partea partidelor cu agendă pro UE și pro NATO e greu de prezis, câtă vreme nu există acel candidat special care să reușească să obțină voturi atât din bazinul de stânga, cât și cel de dreapta. 

Într-un interviu pentru Libertatea, consultantul politic Cristian Andrei atrage atenția că suveranistul Călin Georgescu are în continuare prima șansă electorală și va fi greu de bătut, câtă vreme coaliția PNL-PSD joacă mai degrabă tactic, nu strategic. Andrei argumentează că Nicușor Dan și Elena Lasconi vor fragmenta electoratul reformist, iar PNL-PSD nu știu să dezvolte un  proiect politic ambițios pentru viitor, un plan ce ar putea aduce cu „Visul Românesc”. 

Cristian Andrei, consultant politic. Foto: Facebook
Cristian Andrei, consultant politic
Din România până în Coreea de Sud pe motocicletă: un traseu de 36.000 de kilometri făcut în 91 de zile. Cifrele unei călătorii extraordinare
Recomandări
Din România până în Coreea de Sud pe motocicletă: un traseu de 36.000 de kilometri făcut în 91 de zile. Cifrele unei călătorii extraordinare

În scurt timp, dezbaterea privind alegerile prezidențiale va fi reluată. O primă diferență față de alegerile recent anulate este că acum PSD și PNL au anunțat că vor avea un candidat comun. În fața unui candidat suveranist precum Călin Georgescu, credeți că vor crește șansele candidatului PNL-PSD să intre în turul doi și chiar să câștige competiția electorală finală? 

Noutatea acestor alegeri este că, pentru prima oară, după 35 de ani, ne vom pune întrebarea altfel: cine intră în finală cu un candidat populist, nu cine intră în finală cu candidatul PSD; respectiv cine are o șansă să-l învingă pe candidatul populist. Este o schimbare pe care încă nu cred că o digerăm complet și asta este îngrijorător. Populismul extrem profită de o nemulțumire largă căreia nu îi răspunde nimeni din spectrul de partide și candidați mainstream. 

Un candidat comun PSD-PNL are șanse mai mari să intre în turul al doilea, dar greul de acolo începe. Lipsa blocurilor electorale la alegerile din noiembrie și lipsa asocierilor politice au creat culoarul pentru un candidat populist-suveranist să ajungă în turul al doilea cu doar 22%. 

A fost marea greșeală politică a tuturor partidelor care au lăsat terenul liber pentru alte forțe politice. Acum însă nu mai este suficient. Un bloc electoral te duce în al doilea tur, dar nu-ți garantează deloc victoria. Acolo diferența o face candidatul. Iar astăzi probabil sunt foarte puțini lideri care să facă față blocului electoral populist și de protest care s-a format între timp.

Cine este mama lui Sebastian Stan. Georgeta Orlovschi a divorțat în 1984, după Revoluție s-a mutat în America și s-a recăsătorit cu Anthony Fruhauf
Recomandări
Cine este mama lui Sebastian Stan. Georgeta Orlovschi a divorțat în 1984, după Revoluție s-a mutat în America și s-a recăsătorit cu Anthony Fruhauf

Cum vedeți candidatura lui Nicușor Dan? Ajută această candidatură în lupta împotriva concurentului suveranist sau mai degrabă va fragmente voturile electoratului de dreapta?

Câtă vreme există și un candidat USR în cursă, cele două candidaturi, cea a USR și cea a lui Nicușor Dan, se exclud practic reciproc. În teorie, liderii și partidele din acea zonă ar trebui să mizeze pe formarea unui bloc „reformist”, să adune toate forțele din acea zonă. Dar în practică sunt probabil multe lucruri care fac dificilă colaborarea. Candidatura lui Nicușor Dan avea sau ar avea un sens dacă mai multe partide nu puneau candidați și îl susțineau pe acesta. Sau pe un alt independent. 

Cum evaluați candidatura lui Crin Antonescu, dacă va reveni asupra deciziei? Va fi el perceput de către electorat drept un alt candidat vechi al sistemului, iar această dezamăgire electorală să-l ajute în continuare tot pe Georgescu? Va conta persoana sau mașinăria de partid? 

O candidatură a unui om provenit din PNL sau PSD, oricine ar fi, va fi asociată puterii oficiale. E cazul și al lui Crin Antonescu. Iar acei oameni care au votat sau ar fi votat Călin Georgescu în noiembrie vor vota și acum în primul rând împotriva puterii și partidelor asociate „sistemului” vechi de partide. Nu e nicio schimbare. 

Bornele Guvernului Ciolacu în 2025: gestionarea PNRR-ului întârziat, reforma statului și alegerile pentru prima funcție în stat
Recomandări
Bornele Guvernului Ciolacu în 2025: gestionarea PNRR-ului întârziat, reforma statului și alegerile pentru prima funcție în stat

Dar să nu ne înșelăm: PSD și PNL nu speră să convingă electoratul de tip „protest” (evit să-l numesc suveranist, pentru că este o reducere doar la o componentă a acestui mare bazin de protest). PSD și PNL își fac calculul altfel: dacă pe Lasconi era mai greu să o voteze simpatizanții PSD în turul al doilea, pe Crin Antonescu ar fi mult mai ușor să-l accepte atât votanții pesediști cât și useriștii – de teamă, pur și simplu. E un fel de scenariu Ciolacu-Simion 2.0. Dar este un pariu destul de riscant și în mare parte eronat, pentru că baza de votanți PSD este pierdută de sub control și mulți votează Călin Georgescu sau alt candidat similar. Am mai spus-o: PSD se află la o răscruce, dacă privim pe termen mediu și lung.

Anunțul lui Crin Antonescu de suspendare a candidaturii îi va dăuna acestuia?

Problema e a coaliției în ansamblu. Menținerea incertitudinii față de candidatul comun, răzgândirile- gândiți-vă că suntem la a doua răzgândire majoră în doar două săptămâni, după cea a lui Marcel Ciolacu, atunci când a plecat de la negocierile pentru guvern- întârzierea unei campanii solide, senzația de dispute între partide, incertitudinea față de caldendarul alegerilor- toate seamănă foarte mult deja cu atmosfera încâlcită, tulbure și neclară de anul trecut, cea care a afectat în primul rând candidații PSD și PNL de atunci. Un proiect viabil al PSD și PNL ar presupune o mobilizare totală a resurselor și o claritate, iar reproșul lui Crin Antonescu este că asta nu se întâmplă.

După toate dezvăluirile de presă din ultima lună, Călin Georgescu a reușit să-și păstreze aura anti-sistem cu care a câștigat o parte din electoral sau „miracolul electoral” în cazul său a mai scăzut? 

Georgescu nu a fost votat pentru persoana sa, ci pentru că s-a vândut ca un outsider, cu un limbaj de outsider, cu idei de outsider. Iar faptul că a devenit ținta tuturor celorlalți, după turul întâi, a generat exact contrariul: i-a fost validată „aura” de outsider. 

Cu siguranță, sunt destui oameni dintre cei 2 milioane dintre votanții săi de la turul întâi care s-au răzgândit, dar, atenție, să nu uităm că el urma să mai aducă lângă el cel puțin alte 3 milioane de votanți, la al doilea tur – de data asta oameni care ar fi știut foarte bine cine este și ce spune. Poate o erodare a lui Călin Georgescu există, dar cu siguranță nu s-a prăbușit electoral, ci este un candidat care pleacă cu prima șansă în continuare, dacă va mai candida. De ce? Pentru că există un amestec de revoltă-protest cu un curent patriotard, unul care a ajuns statistic la proporții imense.

Cum poate fi combătut candidatul suveranist

Ce impact a avut decizia CCR asupra electoratului lui Călin Georgescu? L-a transformat și mai mult în victimă sau, din contră, l-a vulnerabilizat? 

Toate evenimentele, inclusiv decizia CCR și coalizarea tuturor împotriva sa, l-au transformat într-un fel de „star”, aflat pe buzele tuturor. L-au transformat dintr-un marginal ciudat în vedeta centrală. Să mai adăugăm că acești votanți nu pare că au fost convinși de argumentarea deciziei de anulare a alegerilor, din ce date de sondaj au fost prezentate. 

Singura cale de a-l combate acum pe Călin Georgescu este de a intra în cursă un lider credibil care să propună reformarea sistemul politic și a guvernării, venit din afara partidelor – pentru a rupe această coaliție aiuritoare de vot protest cu vot patriotard; o alternativă. Câtă vreme această „coaliție” de facto de votanți-protest are un interes comun și un candidat comun în turul al doilea, Călin Georgescu va pleca cu prima șansă în continuare – dacă va mai fi candidat.

Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Cum se va poziționa electoratul USR față de această veche nouă schismă de partid?

Câtă vreme sunt ambii pe buletinul de vot, și unul și celălalt vor avea șansele reduse. În acest caz, probabil voturile USR, destul de puține pentru a intra în turul doi, se vor face juma-juma între cei doi. Problema pentru amândoi este în al doilea tur, unde ar fi dificil să obțină voturile simpatizanților PSD și, ca urmare, ar trebui de fapt să mizeze și să convingă mulți români nemulțumiți, chiar votanți ai lui Călin Georgescu, că ei reprezintă „schimbarea” autentică. Iar asta e foarte complicat pentru fiecare dintre ei în acest moment. 

Tandemul Antonescu-președinte, Ciolacu-premier

În urma anunțului său, ar putea fi înlocuit Crin Antonescu cu un candidat surpriză sau nu mai este timp pentru schimbări capitale din partea PNL-PSD? 

Anunțul lui Crin Antonescu arată că încă sunt jocuri de putere care se fac în partidele de la guvernare. Susținerea celor două mari partide este tentantă pentru mulți, este ceva cu care nu te întâlnești oricând și la care râvnesc probabil și alții. De aici tensiunea. Din ce se observă din exterior, înțelegerea PSD-PNL pare a fi fost făcută om-pe-om. Ciolacu-premier, Crin Antonescu-candidat la prezidențiale. Pentru că timpul este scurt, ar fi foarte complicat, de exemplu, ca fiecare partid să o ia din nou pe cont propriu, cu candidat propriu, sau ca PSD să dorească să propună și candidatul comun al PSD-PNL la președinție, după ce au dat premierul; politic și electoral nu ar funcționa.

Singurul lucru care ar putea să rupă această convenție ar fi sondajele, dacă acestea vor arăta că domnul Antonescu nu are șanse. E de văzut însă dacă își fac aceste calcule pentru un tur doi cu Georgescu sau cu Simion. Timpul este scurt, pentru că, dacă alegerile rămân pentru 23 martie, atunci în jur jur de 1 februarie semnăturile trebuie deja depuse la BEC.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care PSD și PNL le repetă și în această nouă coaliție politică? 

Tehnic, era complicat de făcut orice altă coaliție acum și cele două partide să nu facă parte din guvern. Principala eroare este lipsa de figuri noi, ceea ce lasă senzația, corectă sau nu, că nu s-a schimbat ceva. Apoi, PSD și PNL ar fi avut mai mult de câștigat dacă încercau să facă o alianță măcar simbolică cu societatea – să arate că nu e vorba doar despre partide și iar partide. 

La fel de mult mă frapează, exact ca în campania din toamnă, lipsa unui proiect ambițios pentru viitor, faptul că nu încearcă deloc să creeze măcar bazele unui „Vis Românesc”. 

Se joacă tactic, nu strategic. Se apelează la scheme electorale, dar e scăpat din vedere planul general: românii au nevoie de o imagine convingătoare despre viitorul lor, despre viața lor. Iar terenul acesta gol și imens lăsat liber, permite unor radicali și extremiști să se joace cu imaginația și fricile românilor.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (8)

tomitan   •   07.01.2025, 15:25

1.C.Georgescu nu o sa mai candideze.In cazul in care va candida ,atunci ,cei din CSAT au o mare problemă,inseamnă că au falsificat probe ,au manipulat justitia si electoratul in propriul interes.In acest caz procurorii pot emite mandate de arestare pe numele lor. CCR a judecat suspendarea alegerilor si scoaterea din cursa al lui CG pe baza probelor prezentate de catre CSAT,nu? Apropo, dacă exista probe despre faptul ca CG a manipulat alegerile cu ajutorul unei puteri straine de ce SRI-ul n-a sesizat procuratura? Sau daca a sesizat si a trimis probele de ce procurorii nu l-au saltat pe CG ptr spionaj& tradare? 2.Ce te frapează?Că Marcelino nu gândeste? E ceva normal.Ca Bolojan nu face nimic? Păi are acelasi IQ cu plagiatorii Ciuca ,Bode si Roman si acelasi caracter cu Rolex Bogdan.Te frapeaza ca Antonescu este "muieti-s posmagii",că doar el a recunoscut ca a trândăvit pe munca sotiei. Pe mine ma frapeaza ca nu candideaza Adina Valean ,singurul "barbat" din aceasta coalitie.

iugavirgil   •   07.01.2025, 08:01

coalitia actuala este fosta linie doi si trei a pcr ului . nu se poate adapta la noile realitati si nici nu are un candidat serios pentru prezidentiale . guvernul actual nu are strategii de viitor pentru popor , a face autostrazi pe care altii le au de 30 - 40 de ani nu inseamna strategie , ca exemplu .....

Johnny_76   •   07.01.2025, 07:24

Aceiași Mărie dar cu altă pălărie ! PNL și PSD nu au înțeles nimic din frustrarea românilor ! Ei își văd nestingheriți de propriile interese în detrimentul celor mulți, lucru ce va duce țară într-o altă direcție nedorită !!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Sebastian Stan vindea popcorn, însă azi se bucură de o carieră de succes. Este un star internațional, se află în topul milionarilori, are o iubită superbă, iar asta nu e tot. Ce s-a mai aflat acum despre el
Viva.ro
Sebastian Stan vindea popcorn, însă azi se bucură de o carieră de succes. Este un star internațional, se află în topul milionarilori, are o iubită superbă, iar asta nu e tot. Ce s-a mai aflat acum despre el
Cum arată și cu ce se ocupă iubita lui Sebastian Stan, românul care a luat un Glob de Aur. Ce a spus despre ea, pe scenă, a surprins pe toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă iubita lui Sebastian Stan, românul care a luat un Glob de Aur. Ce a spus despre ea, pe scenă, a surprins pe toată lumea
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
FANATIK.RO
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Observatornews.ro
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Horoscop 8 ianuarie 2025. Balanțele fac un mic sacrificiu ocupându-se de chestiuni concrete, să facă rost de resurse și să le administreze corect
HOROSCOP
Horoscop 8 ianuarie 2025. Balanțele fac un mic sacrificiu ocupându-se de chestiuni concrete, să facă rost de resurse și să le administreze corect

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI