Direcția Națională Anticorupție a cerut, la data de 18 aprilie, încuviințarea urmăririi penale față de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, pentru luare de mită în timpul mandatului. Laura Codruța Kovesi a transmis această cerere procurorului-general, decizia aparținând președintele Klaus Iohannis.

Șefa DNA a transmis procurorului general o solicitare de sesizare a președintelui României, căruia îi cere aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu.

Potrivit unui comunicat al Direcției Anticorupție, fostul ministru al finanțelor publice ar fi săvârșit două infracțiuni de luare de mită, în perioada exercitării funcției ministeriale. De astfel, cu o zi în urmă, procurorii DNA au efectuat percheziții la locuința lui Sebatian Vlădescu.

În perioada 2008-2009, acesta ar fi primit, în conturile bancare ale unor firme deținute sau controlate de către persoane apropiate, suma de aproximativ 1 milion de euro pentru contracte care au legătură cu CFR.

În același dosar penal, procurorii DNA au dispus deja punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de Ionuț Costea, în calitate de fost angajat al Ministerului Finanțelor (este cumnatul lui Mircea Geoană și a fost director al Exim Bank), pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.
Alături de aceștia este cercetat și Cristian Boureanu, fost deputat, tot pentru trafic de influență.
Inițial, se știa că perchezițiile DNA de marți au avut loc percheziții și la casa omului de afaceri Sorin Boureanu, fratele lui Cristian Boureanu și că ar fi existat suspiciuni că Vlădescu ar fi protejat firmele lui Sorin Boureanu.

O altă persoană urmărită penal în dosar pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită este  Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N.C.F.R., dar și Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, suspectat de luare de mită.

Cele patru persoane puse sub acuzare în dosarul lui Sebastian Vlădescu, pentru pretinse fapte de corupție, trebuie să aducă statului 3, 2 milioane de euro, proveniți din cauțiunile stabilite de către anchetatorii DNA pe numele acestora.

Mai precis Ionuț Mircea Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor, cercetat pentru trafic de influență  și complicitate la luare de mită, trebuie să depună în vistieria statului 1,5 milioane de euro.

Mihaela Mititelu, persoana apropiată de conducerea Compania Națională Căile Ferate Române (CN CFR), acuzată de trafic de influență și complicitate la luare de mită, trebuie să scoată din buzunare un milion de euro.

Fostul deputat Cristian Alexandru Boureanu, judecat deja pentru ultraj, cercetat în acest caz pentru trafic de influență, trebuie să achite statului 500.000 de euro iar Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, suspectat de luare de mită, trebuie să pună pe masă 200.000 de euro.

Zece zile pentru cumpărarea libertății

Surse judiciare spun pentru Libertatea.ro că cei patru au la dispoziție zece zile pentru efectuarea viramentelor moentare.

Termenul a început din 17 aprilie și expiră în 27 aprilie.

Mai precis, arată acestea, dacă în termenul legal de zece zile aceștia nu depun banii în vistieria statului și fac dovada că au fost plătite cauțiunile, procurorul DNA va lua față de aceștia măsurile preventive prevăzute de lege.

Concret, măsurile preventive pe care le riscă aceștia pot fi de la control judiciar până la propunerea arestării preventive, în funcție de natura și gravitatea faptei celui în cauză, explică aceleași surse.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News