Surse judiciare citate de Agerpres au declarat că în acest dosar se efectuează cercetări față de 9 suspecți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și instigare la evaziune fiscală.
Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri va fi dus la audieri la Slatina, acolo unde își are sediul firma prin care s-ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 8 milioane de euro. La sediul DIICOT — Biroul Teritorial Olt vor fi aduse la audieri 12 persoane.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat faptul că membrii acestui grup de criminalitate organizată, prin activitatea desfășurată din anul 2006 până în prezent, au creat un prejudiciu SC Romvag SA Caracal prin abuz în serviciu și delapidare în valoare de 7.099.000 euro și 3.811.756 lei.
În aceeași perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane și societăți la care dețineau acțiuni sau erau deținute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului au reușit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracțiuni, în cuantum de 18.099.000 euro și 3.811.756 lei.
Conform surselor judiciare, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și evidențierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, a creat un prejudiciu statului român de 25.646.825 lei.
Cristian Burci, care deține un ziar și un post de televiziune din București, a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 1990, când a revenit din Statele Unite ale Americii.
În afară de massmedia acesta şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi: a cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad și fabrica de vagoane Meva din Turnu Severin, pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro