Cristian Hristescu a fost trimis în judecată în februarie 2014, iar Curtea de Apel București l-a condamnat, după aproape doi ai și 10 luni, la patru ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului, șantaj și 28 de fapte de trafic de influență. Fostul șef al Parchetului Tribunalului a primit, pentru fircare dintre infracțiunile pe care le-a comis, pedepse între un an și trei ani. Pedepsele au fost comasate, iar judecătorul a adăugat, la pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, un spor de un an, astfel că Hristescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. De asemenea, judecătorul a decis ca Hristescu să nu mai poată fi magistrat timp de trei ani după executarea pedepsei.
În același dosar, Ștefan Telu Foamete, administratorul firmei Omega Invest SRL, de la care fostul prim-procuror Hristescu a primit materiale de construcții ca să îl ajute să scape de acuzațiile din dosarul în care omul de afaceri era cercetat, a primit, la Curtea de Apel București, o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare.
Din pedeapsa lui Hristescu va fi scăzută perioada în care el a stat în arest preventiv, respectiv din 29 ianuarie 2014 până în 17 februarie 2014 şi din 23 mai 2014 până în 15 ianuarie 2015, precum și perioada în care fostul prim-procuror a stat în arest la domiciliu, din 18 februarie 2014 până în 22 mai 2014 şi din 16 ianuarie 2015 până în 14 aprilie 2015, în total aproximativ un an și o lună.
”Procurorul infractorilor” a făcut de 28 de ori trafic de influență, a șantajat și a amenințat polițiști Cristian Hristescu a fost acuzat de favorizarea infractorului, șantaj și 28 de fapte de trafic de influență, iar instanța a găsit în rechizitoriu suficiente probe pentru a-l găsi vinovat și a-l condamna.
Ancheta a început în 2013, procurorii au documentat faptele lui Cristian Hristescu, comise în perioada în care era la conducerea Parchetului Tribunalului Ialomiţa și, în februarie 2014, l-au trimis în judecată.
Procurorii au scris în rechizitoriu că, în aprilie 2013, prim-procurorul Cristian Hristescu a intervenit la șeful unui birou de la Serviciul Poliției Rutiere Fetești, pentru ca unui cunoscut de-al său să nu i se întocmească proces-verbal de conducere a unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și să nu fie condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
”Ca urmare a faptului că, nici agentul de poliție care a constatat infracțiunea la regimul circulației și nici șeful acestuia nu au dat curs actelor de instigare exercitate de inculpatul Hristescu Cristian, acesta din urmă i-a constrâns, amenințându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești”, arătau procurorii în actul de sesizare a instanței.
Anchetatorii l-au acuzat pe Hristescu și de faptul că, în perioada 27 iunie 2013 – 4 noiembrie 2013, a cerut și primit de la omul de afaceri Ștefan Foamete materiale de construcție în valoare de peste 50.000 de lei și manopera unor lucrări de aproximativ 42.000 de lei, pentru construirea imobilului său din municipiul Slobozia.
”În acest sens, inculpatul Hristescu Cristian a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii și dispunerii unei soluții favorabile într-un dosar penal în care Foamete Ștefan Telu și societatea administrată de acesta, au calitatea de învinuiți”, potrivit procurorilor DNA.
Citește și: ANALIZĂ/ Val de scumpiri de la 1 octombrie. Energia, gazele, carburanții și călătoriile cu taxiul vor costa mai mult