Fiecare dintre noi este obisnuit cu numele sau de botez sau, altfel spus, cu prenumele pe care il poarta. Ni se pare firesc sa fim strigati astfel si ne este greu sa ne identificam cu alte prenume. Dar care este istoria multora dintre numele pe care le-am capatat dupa nastere? Si ce inseamna, de fapt, ele? Libertatea va prezinta, in cateva episoade, originea si semnificatia principalelor nume capatate dupa botezul crestin si intalnite des in randul populatiei din tara noastra.
Cristina – „Crestina”
Cristian si Cristina sunt in legatura cu numele de Christos si cu denumirea de ‘crestin, fiind atribuite cu precadere celor nascuti de Craciun sau in apropierea acestuia. Din aceeasi familie onomastica fac parte in Romania mai vechile nume: Carstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromani, Hristu), Hristache. Diminutivele cele mai des intalnite sunt Cristi si Cristinel, aplicabile ambelor sexe. Pe timpuri erau mai frecvente cele de provenienta greceasca, precum Cristofor, Hristofor, Cristodor, Hristodor.
Ana – „Dumnezeu s-a indurat”
Este unul dintre numele cele mai raspandite, atat la noi, cat si in intreaga lume crestina. Dupa cum numele Ioachim nu are corespondent feminin, nici Ana n-are corespondent masculin. De la el s-au format si nume derivate, ca Aneta si Anca (Ancuta) sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria, Anabela etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anisoara, Anica, Anita, Anuta, dar si, sub influenta occidentala: Ani. Originea numelui este evreiasca (Hannah), acesta fiind ruda cu masculinul Anania (Hananyah) si avand semnificatia ‘Iahve (Dumnezeu) a avut mila sau ‘Iahve s-a indurat.
Anastasia – „Inviere”
Numele crestine Anastasie si Anastasia provin din cuvantul grecesc ‘anastasis care inseamna ‘inviere, ‘sculare (din morti). La noi, numele a circulat de timpuriu, sub forme diferite, astazi intalnite tot mai rar: Anastase, Nastase, Nastasia, Nastu (foarte frecvent la aromani).
Andrei – „Barbatie, indrazneala”
Numele de Andrei nu este, cum s-ar crede, de origine evreiasca, ci greceasca: Andreas e in legatura cu ‘andreia, insemnand ‘barbatie, indrazneala. Forma curenta este Andrei, cu femininul Andreea si diminutivul Andi, scris adesea Andy, dupa model occidental.
Constantin – „Ferm, constant”
Este de origine latina, provenind din ‘constans, ‘constantis, adica ‘ferm, ‘constant. Cel mai de seama purtator al acestui nume a fost Sf. Imparat Constantin cel Mare, care a pus capat persecutiilor impotriva crestinilor, a convocat primul sinod ecumenic de la Niceea, in 325, si a intemeiat Constantinopolul, in anul 330.
Dumitru – „Maica poporului”
Originea numelui este greceasca si aminteste de vechea zeita Demeter, patroana holdelor si a roadelor bogate. Crestinismul a impus numele masculin, explicat uneori ca o simplificare a lui ‘demometer = maica poporului (demos = popor, meter = mama).