„Dacă prezența rămâne așa, ea arată două lucruri înspăimântătoare: dezinteresul care e cronic față de alegerile parlamentare și frica. Frica amplifică absenteismul, iar acesta sigur e mai mare în urban față de acum patru ani. Frica de contagiune, mai ales în zonele carantinate, oamenii se tem să nu se îmbolnăvească”, spune Cristian Pîrvulescu, pentru Libertatea.
Acesta vorbește și de strategiile de campanie ale unor partide de a transmite mesaje prin care avertizau asupra creșterii numărului de cazuri de COVID-19 după alegeri.
„Am văzut o știre acum câteva minute cu un alegător de 80 de ani care a murit la votare, nu e neapărat o veste care să mobilizeze electoratul. Și asta se întâmplă și pentru că s-a pedalat mult în ultima vreme că va urma o creștere exponențială a numărului de îmbolnăviri, a existat și un partid care a marșat pe asta, oamenii se tem. Pentru că astăzi oamenii se îmbolnăvesc pentru Crăciun, adică cine ia acum virusul, își va petrece Crăciunul bolnav”, susține Pîrvulescu.
Fiecare partid a avut calculul său. Iar un partid a avut un calcul mai bun, se pare. Lipsa de politizare a acestor alegeri a dus la lipsa de interes.
Cristian Pîrvulescu, politolog
Politologul spune că nu este surprins de faptul că alegătorii din urban sunt mai activi decât cei din rural, pentru că asta s-a întâmplat și acum patru ani.
„Avem o diferență mare între rural și urban, ceea ce unii tind să considere a fi o surpriză, dar nu e, pentru că și în urmă cu patru ani, urbanul a venit mai mult la vot. O să avem în jur de 5,3-5,5 milioane de voturi. Mă aștept la o prezență de 30% sau puțin peste, dar nu mai mare de 35%”, afirmă Pîrvulescu.
Votul prin corespondență nu pare să fie o soluție, deci trebuie internet. E ridicol în condițiile în care ai telemuncă, faci cumpărături de pe internet și nu poți să votezi pe internet.