Cristian Pîrvulescu consideră că Viorica Dăncilă, în disperare de cauză, „i-a cerut guvernatorului, într-un fel sau în altul (bănuiesc că nu direct, dar sugerându-i puternic), să îi ofere o sinecură, ceea ce s-a și întâmplat”.
Deci nu e o numire politică, este o numire făcută mai degrabă într-o zonă ambiguă, legată de loialități, care arată un sistem de înfeudare politică, despre care tot discutăm. O înfeudare care există în toate domeniile.
Cristian Pîrvulescu:
„Dacă în ceea ce îl privește pe Ioan Mircea Pașcu putem spune că, într-adevăr, la Bruxelles, în calitate de fost ministru al apărării ș.a.m.d., poate să aibă anumite posibilități de a influența, de «a deschide uși», cum ar spune consilierul domnului Isărescu, în cazul doamnei Dăncilă nu suntem deloc convinși că există vreo utilitate”, spune analistul politic.
Dar nu este de glumă. Putem să o considerăm o parodie, dar în realitate este o radiografie a situației societății noastre de astăzi. Nu spun a societății românești, pentru că astfel de numiri există peste tot. Dar o incompetență crasă ca a dnei Dăncilă nu mai există nicăieri. Acesta este un caz unic.
Cristian Pîrvulescu:
Potrivit analistului politic, guvernatorul Isărescu, dincolo de toate obligațiile pe care le avea, trebuia să țină cont de acest lucru. „Faptul că n-a ținut cont pune sub semnul întrebării majoritatea acțiunilor sale de la BNR. Deci este o eroare fundamentală de acțiune”, precizează Cristian Pîrvulescu.
„Pentru partenerii internaționali, el dădea totuși (mai ales în condițiile în care România era sub un asalt iliberal) o garanție a unei oarecari stabilități macroeconomice. Ceea ce s-a și întâmplat (nu uitați atacurile permanente împotriva BNR). Dar acum, probabil, fiind ultimul său mandat, nu mai este foarte atent la asemenea nuanțe și, probabil, a simțit o obligație morală foarte puternică”, adaugă Cristian Pîrvulescu.
Cred că în momentul de față dlui Isărescu nu îi mai pasă foarte mult de criticile care vin. Le-a luat în calcul, dar nu le-a dat foarte mare importanță. Părerea mea este că se înșală. Eu cred că aceste critici vor pune o presiune extraordinară asupra sa și vor afecta funcționarea ulterioară a BNR, care, cu siguranță, poate să devină mult mai transparentă.
Cristian Pîrvulescu:
„Mugur Isărescu nu este o persoană care să nu înțeleagă riscurile unei asemenea numiri. Pe de altă parte, însă, asta ne arată că suntem dincolo de politică. Să știți că politicienii nu riscă atât de mult pe cât a riscat dl Isărescu făcând această numire”, mai spune Cristian Pîrvulescu.