Potrivit unui comunicat al ANI, în calitate de primar al sectorului 4, Piedone a semnat, în perioada 2013 — 2015, șase acorduri de funcționare și două autorizații de funcționare pentru tre societăți la care copiii săi dețin calitatea de asociat și funcția de administrator. Legat de acest caz, ANI a sesizat pe 14 septembrie Parchetul instanței supreme, iar procurorii l-au pus sub acuzare pe fostul edil, în 29 septembrie, pentru conflict de interese.
Potrivit ANI, în materie administrativă, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile articolului 70 din Legea 161/2003, care prevede că este în conflict de interese o persoană care, în timp ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică, are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.
De asemenea, Cristian Popescu Piedone ar fi încălcat şi prevederile articolului 76 din Legea 161/2003, potrivit căruia „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.
Conform prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro