La două luni după ce a devenit primar la sectorul 5, în urma alegerilor locale din toamna anului trecut, Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, a completat declarația de avere.
În această declarație a trecut că a încasat venituri de 99.430 de lei în ultimul an fiscal, adică aproximativ 20.000 de euro, ca director al Brai-Cata SRL.
Brai-Cata este firma de salubritate care gestionează acum ridicarea gunoaielor stradale din sectorul 1, în locul Romprest, care s-a limitat la ridicarea gunoaielor menajere produse de consumatorii casnici.
Anunțul încheierii unui contract cu Brai-Cata a fost făcut pe Facebook de primarul din sectorul 1, Clotilde Armand, care a postat și prețurile comparative practicate de Brai-Cata și Romprest.
Istoricul Brai-Cata
„Brai-Cata activează în domeniul managementului integrat al deșeurilor încă din anul 2000”, potrivit descrierii de pe site-ul propriu.
Brai-Cata Brăila s-a înființat prin asocierea unor antreprenori români și italieni, iar „compania are ca principal obiectiv prestarea serviciilor de salubritate pe piața locală”.
2016 a fost anul în care compania și-a extins activitatea în localități din județul Brăila, Vâlcea, Gorj și Prahova.
În 2017, sediul social s-a mutat în București „în vederea eficientizării și extinderii activității”. A urmat apoi extinderea activității în județele Timiș, Brașov și Hunedoara.
În prezent, compania asigură servicii de salubrizare în municipiul Brăila, municipiul Brașov, municipiul Călărași, municipiul București si localități din județele Hunedoara, Vâlcea și Giurgiu, „deservind aproape 1.000.000 de persoane fizice și juridice”, potrivit unui comunicat remis duminică seară.
Din iulie 2021, și în București
Pe 23 iulie, ADP Sector 1 a semnat un contract de salubritate cu Brai-Cata, chiar în ziua decretării stării de alertă sanitară în sectorul 1.
Starea de alertă i-a permis edilului Clotilde Armand să încheie un nou contract de salubrizare, fără organizarea unei licitații. Contractul se referă la ridicarea gunoiului stradal, de care Romprest a anunțat că nu se mai ocupă, limitându-se strict la deșeurile produse de consumatorii casnici.
– adică aproximativ 12.800 de euro – este valoarea contractului încheiat de firma BRAI CATA SRL cu ADP Sector 1, potrivit comunicatului companiei și al declarațiilor lui Clotilde Armand.
Contractul atribuit prin încredințare directă presupune colectarea a 100 de tone de deșeuri necontrolate de pe spațiile verzi din sectorul condus de Clotilde Armand.
Edilul a anunțat duminică, 25 iulie, că „preţul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest” și a atașat postării de pe Facebook și prețuri comparative.
Piedone, judecat în dosarul Colectiv
Primarul plătit anul trecut de firma de salubritate contractată de sectorul 1, Cristian Popescu Piedone, e judecat de cinci ani în dosarul Colectiv.
Justiția din România nu a dat încă un verdict definitiv în cazul incendiului petrecut la 30 octombrie 2015 în clubul bucureștean Colectiv – aflat în sectorul 4 al Capitalei, condus la acea vreme de Piedone -, în urma căruia au murit 65 de oameni.
Primele condamnări au fost anunțate în decembrie 2019, când Tribunalul București a decis, în primă instanță, ca Piedone să primească 8 ani şi 6 luni de închisoare.
Următorul termen în dosarul Colectiv a fost fixat pe 22 septembrie 2021.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro