„USR a depus astăzi dosarul de candidatură a domnului Cristian Preda, candidatură care să facă din AEP o instituție democratică, așa cum trebuie să fie instituția care garantează alegerile într-o țară europeană”, declară Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, într-un comunicat de presă.

PSD și PNL își împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice și a USR, au făcut un pas înapoi și fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituții atât de importante.

Ionuț Moșteanu:

În urmă cu o lună, Toni Greblă, prefectul Capitalei, a fost propus de PSD pentru preluarea șefiei AEP, după demisia lui Constantin Mitulețu-Buică.

„Fac un apel la toate forțele democratice din Parlament, care înțeleg importanța acestei instituții și a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susțină pe Cristian Preda pentru funcția de președinte al AEP”, a transmis Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Preda: Solicit sprijinul tuturor deputaților și senatorilor care doresc ca AEP să poată acționa responsabil

„Nu sunt membru al vreunui partid politic. Tocmai fiindcă sunt neutru, grupul USR din Parlament m-a propus pentru a fi numit, prin votul celor două camere, președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP)”, a transmis Cristian Preda, pe Facebook.

Cristian Preda spune că, „în ultimele două decenii, am studiat organizarea electorală de la 1831 până în zilele noastre și am acumulat, pe de altă parte, o bogată experiență ca observator internațional al alegerilor de pe trei continente”.

„Le solicit sprijinul tuturor deputaților și senatorilor care doresc ca AEP să poată acționa responsabil și credibil în cel mai greu an electoral din istoria noastră: într-adevăr, n-am avut niciodată patru alegeri în același an, așa cum vom avea în 2024”, mai scrie Cristian Preda.

Cristian Preda este autorul mai multor lucrări în materia legislației electorale și de peste 20 de ani predă studenților cursuri despre sistemele electorale, incluzând alegerile organizate în România din 1831 până în prezent. A participat la 15 misiuni electorale pe trei continente și a condus patru misiuni de observare electorală ale Uniunii Europene în țări aflate în criză – Coasta de Fildeș (2010), Guineea (2013), Sri Lanka (2015) și Madagascar (2018).

 
 

Urmărește-ne pe Google News