În debutul emisiunii, vorbind despre ancheta publicată, luni, de Libertatea, despre contabilitatea mafiei și felul în care se împarte șpaga din contracte cu statul, Cristian Preda a declarat: „Persoanele condamnate se adaptează la contextual politic. Există un oportunism larg răspândit. Toată lumea, inclusiv condamnații, au văzut că partidul de la putere dorește să spele corupții, printre altele construind o secție specială de investigare a magistraților, nimeni nu și-a închipuit altceva.
Era ușor de întrevăzut acest lucru și nimeni nu și-a închipuit altceva. Acum aruncă vina în altă parte: spunând că ei sunt îngeri și demonii sunt cei care au vrut să facă dreptate. Nu e nimic de mirare, e scandalos, dar asta e atmosfera din societatea noastră”.
”Guvernul Dăncilă a făcut tot ce este omenește posibil pentru blocarea lui Kovesi”
Referitor la candidatura lui Kovesi la șefia Parchetului European, Cristian Preda a fost întrebat dacă Guvenul de la București încearcă blocarea numirii fostei șefe DNA. Europarlamentarul a explicat procedura de numire și ce a făcut executivul român împotriva lui Kovesi.
”E puțin spus că încearcă. Au făcut tot ce este omenește posibil pentru asta. Înainte de toate, au profitat de poziția deținută la nivelul președinției rotative și au provocat un vot în Consiliu înainte ca cei trei candidați să fie audiați în PE.
Selectarea procurorului-șef european s-a făcut în trei pași. Primul: evaluarea de o comisie de experți. În urma acestui prim pas au fost selectați trei candidați: o româncă, un francez și un german.
Ce a făcut Guvernul României, a forțat un vot în Consiliu. Nu se știe cu ce criterii, cum anume a fost gestionată numărarea voturilor, nu a fost transparent, cu un calcul pe care nimeni nu-l justifică pentru că rezultatul a fost 50, 29, 29. Dacă faceți un calcul se vede că nu iese suma și nimeni nu știe ce s-a întâmplat la acel vot.
Urmare a acestei proceduri neclare avem un candidat susținut de Consiliu.
În Parlament s-a făcut cu totul și cu totul altceva. Cei trei candidați și-au prezentat proiectul și rezultatul a fost că cel mai bun candidat. PE a spus că cel mai bun candidat este Laura Kovesi, așa cum a rezultat și din evaluarea comisiei.
Acum cele două cele două părți se duc și discută și încearcă să stabilească un candidat comun.
Se vor înțelege până la urmă pentru că strategia Parlamentului este cea bună. Spune că trebuie să discutăm despre instituții. Cum găsim făptașii, cum găsim aceste canale prin care banii europeni în loc să se ducă undeva se duc în buzunarele altcuiva.
Consiliul nu vrea să discute acest lucru. Ei vin și spun: am selectat pe cineva și nu discutăm despre ce trebuie să facă această instituție.
Părerea mea este că există câteva state europene, nu doar România, care și-ar dori un procuror-șef european comod. Care să fie acolo, dar să nu deranjeze multă lume. Unii vor asta pentru că și-ar dori ca ceea ce se întâmplă cu banii europeni să se analizeze în continuare la nivel național, spunând: noi decidem, să nu se bage nimeni”.
Preda: ”Sunt convins că Parlamentul va câștiga”
În legătură cu șansele fostei șefe DNA, Preda spune: ”Sunt convins că Parlamentul va câștiga. Tot ce se întâmplă acum, din cauza acestei presiuni venite de la Dăncilă și de la ceilalți, ezitărilor unora dintre guverne, nu avem decât o amânare a deciziei. Nu cred că e posibilă contrazicerea deciziei PE. E singurul organism ales direct dintre instituțiile europene și nu cred că raționamentul PE are vreo fisură.
Sunt convins că Parlamentul va câștiga. Tot ce se întâmplă acum, din cauza acestei presiuni venite de la Dăncilă și de la ceilalți, ezitărilor unora dintre guverne, nu avem decât o amânare a deciziei. Nu cred că e posibilă contrazicerea deciziei PE. E singurul organism ales direct dintre instituțiile europene și nu cred că raționamentul PE are vreo fisură. A fost cu adevărat o selecție și nu un vot politic cum s-a întâmplat în Consiliu”.
Cristian Preda spune că prin această atitudine împotriva lui Koveși, guvernul Dăncilă a obținut exact contrariul a ceea ce a dorit. ”Guvernul român a fost atât de virulent împotriva lui Kovesi încât a atras și mai mult atenția asupra nevoii de a avea un procuror european care să fie hotărât, de meserie, care să-și facă treaba și să nu fie doar cineva instalat comod într-o structură europeană care nu face nimic”.
Europarlamentarul spune că cea de-a patra rundă de negocieri, programată pe 10 aprilie a fost blocată, dar există posibilitatea să se țină pe data de 12 aprilie. ”Însă șansele ca actualul parlament să numească procurorul european sunt mici. De ce?. Pentru că după ce se ajunge la un consens privind numele celui desemnat, atunci plenul PE trebuie să se reunească să voteze. PE în întregul lui, deoarece până acum au votat două comisii și Parlamentul în întregul său și-a asumat rezultatul votului: candidatura lui Kovesi. Dacă să presupunem: Consiliul ar forța până la urmă numele unui alt candidat decât cel decis de Parlament, cum ar reacționa Parlamentul?. L-ar buși imediat și s-ar relua discuția”, explică Preda la Interviurile Libertatea.
Numirea procurorului șef-european, miză electorală pentru Dăncilă și Dragnea
Europarlamentarul liberal spune că probabil lucrurile se vor schimba după preluarea președinției rotative de către Finlanda din 1 iulie. ”Cred că PE a apucat-o pe calea cea bună și probabil că atunci când președinția finlandeză va începe la 1 iulie, lucrurile vor arăta altfel.
Își vor asuma responsabilitatea unei negocieri care să nu fie sub presiunea președinției rotative. Pentru că asta se întâmplă în acest moment, guvernul Dăncilă profită de pe urma președinției rotative stimulând blocajul și fiind interesat ca în campania electorală să nu intre cu această înfrângere”, spune eurodeputatul care adaugă că: ”Imaginați-că că dacă mâine negocierea s-ar debloca și Kovesi ar fi numită, Dăncilă s-ar duce la 6%. E o miză electorală pentru guvernul Dăncilă. Să nu ne înșelăm. Ei știu că la un moment sau altul Kovesi va ajunge procuror șef european, dar nu vor să se întâmple acum când începe campania”.