Prim-adjunctul șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Cristian Radu, a fost întrebat joi, de un jurnalist, în conferința de presă organizată după ce Libertatea a difuzat imaginile ținute ascunse de ISU timp de 4 ani, dacă ar putea răspunde penal pentru că a văzut acest film – care constituie mijloc de probă în anchetă și putea ajuta la aflarea adevărului – și nu l-a dat procurorilor.
Colonelul Cristian Radu a răspuns tranșant: ”Nu!”, apoi a completat:
Nu, dar dacă va fi nevoie, voi răspunde penal.
Cristian Radu, prim-adjunctul șefului IGSU
Întrebat de un alt jurnalist dacă el consideră că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a greșit că nu a dat această filmare – făcută de un subofițer al ISU București-Ilfov, ajuns cu primul echipaj de intervenție la fața locului, în seara de 30 octombrie 2015 – Pachetului General sau altei instituții care avea dreptul să o vadă, Cristian Radu a răspuns:
Dacă Parchetul, dacă orice instituții abilitate au cerut aceste imagini și noi nu le-am dat, înseamnă că am greșit.
Cristian Radu, prim-adjunctul șefului IGSU
Jurnalistul i-a cerut să precizeze dacă a fost o ”greșeală” sau dacă ISU ”a ascuns probe”, ceea ce ar putea atrage o posibilă răspundere penală.
Repet, eu nu am ascuns niciun fel de probe, colegii mei de la nivelul Inspectoratului General nu au ascuns și nu au avut astfel de solicitări.
Cristian Radu, prim-adjunctul șefului IGSU
Cele 20 de minute din filmarea ISU București-Ilfov difuzat de Libertatea nu au fost văzute decât de un grup restrâns de ofițeri superiori și ascunse apoi.
Urmărește declarațiile colonelului Cristian Radu despre reacția lui după ce a văzut filmarea secretă de la Colectiv:
Cristian Radu a spus că aceste imagini au fost cerute de el
imediat după incendiul din clubul Colectiv și au fost văzute atunci de el și de
alți patru ofițeri, dar că nu a decis ca ele să nu fie transmise și nici nu a
cerut cuiva să nu le facă publice.
El a precizat că filmarea nu a fost dată procurorilor și Guvernului
pentru că ”nu a fost solicitată în mod punctual”.
”A fost vehiculată afirmația că s-a luat decizia de a fi ascunse acestor imagini. Eu sunt șeful și vă spun că nu am ordonat nimănui acest lucru. Mai mult, imaginile există în format original și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri care solicită acest lucru”, a spus colonel Cristian Radu.
Colonelul Cristian Radu declară că nu a ascuns probe:
Un document al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a făcut ancheta în dosarul Colectiv, arată însă că aceste imagini erau căutate de procurori.
Într-o ordonanță emisă pe 31 octombrie 2015, la o zi de la incendiul din Colectiv, procurorii au scris că vor căuta toate înregistrările audio/video cu imagini de la tragedia din clubul Colectiv.
”Identificarea tuturor camerelor de luat vederi aparținând autorităților publice, persoanelor juridice, persoanelor fizice și obținerea de la acestea a înregistrărilor audio/video cu imagini conținând incendiul de la imobilul în cauză”, scrie în ordonanța Parchetului General.