El însuși având un verdict definitiv de închisoare pe patru ani și opt luni pentru corupție, Cristian Rizea a fugit în Republica Moldova și a lansat un document online, intitulat ”Spovedania lui Rizea”, în care a povestit ceea ce el descrie drept acte de corupție ale politicienilor precum Mircea Geoană sau oamenilor de afaceri precum Dragoș Dobrescu.
De ce Moldova a respins extrădarea
Ministerul Justiției de la București a transmis autorităților moldave cererea de delegare a executării pedepsei pentru fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni închisoare, pentru corupție, de către Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2019.
Inițial, Ministerul Justiției ceruse extrădarea acestuia, dar a fost respinsă, întrucât Rizea a devenit cetățean moldovean.
Găselnița lui Rizea pentru a scăpa de executarea pedepsei se află într-un articol din Constituția Republicii Moldova: „cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați sau expulzați din țară”.
Bunica din Cahul
Totuși, cea mai importantă întrebare în această speță nu avea un răspuns: cum a obținut Rizea cetățenia Republicii Moldova?
Potrivit surselor Libertatea apropiate Agenției Servicii Publice, instituția din Republica Moldova care se ocupă de dosarele celor care solicită cetățenie moldavă, Cristian Rizea a obținut cetățenie pentru că avea o bunică născută pe teritoriul Republicii Moldova, în orașul Cahul.
„Există o procedură care se numește dobândirea prin recunoaștere. Dumnealui i-a fost recunoscută calitatea de cetățean al Republicii Moldova deoarece are bunica născută în orașul Cahul. Astfel, articolul 12, aliniatul 2, din legea cetățeniei din Rep. Moldova zice că sunt recunoscuți drept cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care și-au exprimat dorințele de a deveni cetățeni, născute în străinătate, care au cel puțin unul dintre părinți, bunici sau străbunici născut pe teritoriul Republicii Moldova.
”Rizea a mers pe acest temei, este o procedură care nu trece prin instituția prezidențială”, au explicat sursele Libertatea modul în care Rizea a dobândit cetățenia moldavă pentru a fugi de executarea pedepsei în România.
Dacă Rizea era urmărit penal în România, posibil să rămâne fără cetățenia moldavă
Potrivit surselor Libertatea, Agenția Servicii Publice de la Chișinău s-a autosesizat și a cerut instituțiilor abilitate din România să confirme sau nu faptul că, în momentul examinării solicitării lui Rizea de acordare a cetățeniei moldave, în România, acesta se afla sub urmărire penală.
Motivul pentru care Agenția Servicii Publice caută să lămurească acest amănunt stă ascuns într-un alt articol din legea cetățeniei din Republica Moldova.
Articolul 20, litera c din legea cetățeniei prevede temeiurile refuzului de acordare a cetățeniei – a fost condamnată la privațiune de libertate pentru infracțiuni premeditate și are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală.
Altfel spus, dacă Rizea a ascuns informația că era urmărit penal în perioada în care a făcut cerere pentru obținerea cetățeniei în Republica Moldova, Agenția îi poate întocmi dosar pentru retragerea ei.
Dosarul va merge la președintele Igor Dodor și el va decide dacă îi va retrage cetățenia.
„Dacă se va consta că dumnealui a ascuns faptul că se afla sub urmărire penală, este posibil să se intenteze dosar de retragere a cetățeniei. Iar dosarul respectiv ajunge la instituția prezidențială. Retragerea se va putea face prin decret prezidențială”, au explicat sursele Libertatea din Republica Moldova.
Ziarul Libertatea a trimis o întrebare oficială Agenției Servicii Publice încă de acum trei săptămâni, dar nu a primit niciun răspuns privitor la stadiul în care sunt verificările.
Precentul Guma: deputatul moldovean a fost condamnat în România, dar și-a ispășit pedeapsa în Republica Moldova
În același timp, la solicitarea Libertatea, Ministerul Justiției din România a explicat că, în materie de cooperare judiciară internațională, în materie penală, „a întocmit și a transmis cererea de extrădare adresată autorităților moldave și, ulterior, cererea de delegare a executării pedepsei, formulată ca urmare a respingerii cererii de extrădare, având în vedere că numitul Rizea Cristian este cetățean al Republicii Moldova”.
Aceasta înseamnă că, independent de verificările care se fac în legătură cu obținerea cetățeniei, o instanță din Republica Moldova poate decide dacă Rizea va executa pedepsa primită în România într-o închisoare din Republica Moldova.
O astfel de situație are și un precedent: fostul deputat moldovean, Valeriu Guma.
În anul 2013, Guma a fost condamnat definitiv în România la 4 ani de închisoare pentru corupție.
A fost „căutat” de Interpol, în timp ce activa în continuare ca deputat în Republica Moldova. În februarie 2014 acesta și-a depus mandatul de deputat și s-a retras din Partidul Democrat, menționând că consideră decizia justiției române injustă și absurdă.
Pe 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internațională de la Tribunalul București a solicitat Republicii Moldova recunoașterea și executarea sentinței penale în cazul Guma.
Pe 20 noiembrie 2015 Judecătoria Buiucani (Chișinău) a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma.
După ce procurorul de caz a contestat decizia, pe 15 decembrie 2015, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia precedentă de a aplica o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru Valeriu Guma..
Rizea: ”Am dobândit cetățenia moldovenească respectând toate toate condițiile impuse de lege”
Contactat de Libertatea ca să lămurească în ce perioadă și-a obținut cetățenia, Cristian Rizea a declarat inițial: „Contactați pe cei din Statul de Drepți numit România cu astfel de întrebări”.
Apoi, la insistența ziarului, Rizea a spus că ”Indiferent cât ați încerca dumneavoastră să găsiți vreo așa zisă ”ilegalitate”, ea nu există! Am dobândit cetățenia moldovenească respectând toate toate condițiile impuse de lege, lucru pe care îl poate verifica oricine”
Precizez că la vremea când am obținut cetățenia moldovenească una din condițiile impuse conform legi era să am cazierul curat, ceea ce puteți verifica, există la dosar.
Cristian Rizea:
Din coroborarea răspunsului lui Rizea și al surselor de la Chișinău, cheia stă în interpretarea paragrafului, mai exact dacă se cere cu adevărat nu doar cazier alb, ci și să nu fi fost urmărit penal în momentul aplicării.
„Spovedania lui Rizea”
În anul 2016, Procurorii anticorupție cereau avizul Camerei Deputaților pentru reținerea si arestarea lui Cristian Rizea, parlamentarul care, la acel moment, voia să candideze la primăria sectorului 5.
După condamnarea sa definitivă în România, s-a aflat că e fugit în Republica Moldova.
La începutul lunii mai 2020, perioadă în care locuiește în Chișinău, Rizea a scos o carte în format pdf, „Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, patroni de presă sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro