„Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asigurătorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, transmit autoritățile de la Chișinău.
Mihai Burciu, fost vicepreședinte al Partidului National Moldovenesc, a dezvăluit, pe Facebook, că Rizea a fost îndepărtat prin vama Albița. De asemenea, Poliția Română a confirmat preluarea sa și a transmis că urmează să fie dus la penitenciar.
„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, a transmis IGPR într-un comunicat de presă.
Decizia vine după ce la începutul lunii martie, Rizea a pierdut procesul în care cerea anularea unui decret prin care i se respingea cererea de a primi azil politic
Cristian Rizea, fugit din România de aproape cinci ani
Prin Avizul Agenţiei Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova, în condiţiile în care era judecat şi condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, decizia nefiind însă definitivă.
Cristian Rizea a fost condamnat definitiv pe 18 martie 2019, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare.
Pe numele lui Rizea a fost emis pe 19 martie 2019 mandat european de arestare, fiind dat în urmărire internaţională, iar în aprilie 2019, fotografia sa a fost postată pe site-ul Poliției Române.
Ulterior, Cristian Rizea a fost văzut în Republica Moldova, la Chișinău.
Pe 16 octombrie 2020, președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu îl protejează pe Cristian Rizea și că acesta „va fi extrădat”, dacă se consideră că a încălcat legea.
Pe 3 noiembrie 2020, lui Cristian Rizea i-a fost retrasă cetățenia moldovenească, dar apoi a făcut contestație, care a fost respinsă definitiv în martie 2023. Autoritățile de la Chișinău au informat totodată că fostul deputat PSD își schimbase numele în Cristian Mihai Luigi.
Fostul deputat PSD Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află la Judecătoria Chişinău.