Amintind de conflictele interne din PNL și PSD care au dus la schimbări și epurări de lideri, CTP remarcă premiera adusă de actualul conflict – pentru prima dată bătaia pe putere în interiorul partidulelor se dă când ele se află la guvernare.
„Acum, pentru prima dată, încăierările Cîțu-Orban, Barna-Cioloș se desfășoară cu ambele partide la guvernare. Ei se bat pentru putere, fiind la putere! Din punctul de vedere al cetățenilor e ca și cum, într-un război civil, ambele tabere ar folosi artileria grea în oraș, distrugând clădirile și omorând locuitorii nevinovați”, subliniază analistul.
El precizează că cei patru lideri politici au decis să ducă public aceste lupte pentru șefia partidelor fără a le păsa „de cum se simte prostimea cocoșată de creșterea lacomă a prețurilor la energie și la tot”.
„Dacă ar fi avut niscai urme de umanitate și bun-simț, n-ar fi trebuit să se ajungă la așa ceva. Se adunau la partid, PNL, USR PLUS, toți liderii din țară, cu ușile închise și nu ieșeau de acolo decât când hotărau, prin vot sau cum credeau de cuviință, cine va fi viitorul șef”, afirmă CTP.
În acest conflict între PNL și USR-PLUS, remarcă analistul, ambele vor fi pierzătoare, în timp ce PSD și AUR, care nu trebuie să facă nimic, vor profita.
„Bâlci din care nu câștigă nimic. În teoria jocurilor, se analizează de obicei jocurile de sumă nulă – când unul pierde, celălalt câștigă – sau de sumă pozitivă – ambele părți câștigă. Rară este situația sumei negative – ambele părți scad în ochii opiniei publice. În lupta „de casă”, pe termen scurt, PNL și USR PLUS, cu lideri cu tot, pierd politic masiv, pe termen mediu și lung, la nivel național. Și câștigă, evident, fără niciun efort, PSD și AUR”, scrie CTP.
Dacă nu sunt în stare să fie cinstiți, ar putea, măcar, să nu fie tâmpiți. Dar nu e cazul.
Cristian Tudor Popescu
De altfel, noua criză din coaliția guvernamentală a împărțit analiștii politici care se contrazic privind adevărata miză între controlul numirii procurorilor de la șefia parchetelor sau fondurile din PNDL 3 care merg către primari.
Actuala criză guvernamantală a pornit odată cu revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion, pe care Florin Cîțu l-a acuzat de șantaj prin lipsa avizării programului de investiții „Anghel Saligny”, decizie care a dus la solicitarea USR-PLUS de schimbare a premierului.