Doi înalți ofițeri, cu funcții de conducere, ambii comisari șefi, Cristian Voiculescu și Daniel Rădulescu, sunt cei care au ales să-l acopere pe Nicolae Alexe, conform informațiilor Libertății din interiorul MAI.
Alexe i-a dat informații din anchetă lui ”Codiță”
Comisarul-şef Nicolae Alexe a primit un ”foarte bine” pentru ziua în care Alexandra Măceşanu a sunat la 112. În loc să organizeze operaţiunile de căutare, el a ajuns abia după 7 ore la Caracal şi a apelat mai întâi la interlopi, ca să o găsească pe fată.
Când a primit de la Alexe descrierea mașinii lui Dincă, Remus Rădoi, zis ”Codiță”, șeful a mai multe firme de pază și lider al unei importante grupări din Olt, i-a îndrumat greșit pe polițiști, spunându-le că e posibil ca fata să fie răpită de un clan rival, Oacă.
”Mai multe echipaje s-au dus aiurea, peste clanul Oacă, astfel încât căutarea a fost întârziată”, a explicat pentru ziar unul dintre investigatorii cazului.
”Foarte bine”
În pofida acestor derulări, în care Nicolae Alexe a scos informații oficiale și confidențiale din anchetă, către interlopi, care au păcălit poliția, el a primit un calficativ la superlativ din partea MAI.
Raportul în care activitatea lui Alexe este notată cu ”foarte bine” a fost semnat de un fost şef al IPJ Olt şi de unul dintre adjuncţii IGPR.
Raportul a fost întocmit pentru perioada în care cms-şef Alexe a fost adjunct al inspectorului șef al IPJ Olt: 14 aprilie 2019 – 26 iulie 2019. ”Foarte bine” a primit Alexe de la şefii lui inclusiv pentru ziua de 25 iulie 2019, atunci când Alexandra Măceşanu a sunat la 112. Nicolae Alexe se afla atunci la comanda IPJ Olt şi a coordonat toate activităţile de căutare.
Calificativul i l-a dat Voiculescu, care știa că se pensionează imediat
Raportul de evaluare a lui Alexe a fost întocmit de comisarul șef Cristian Voiculescu, fost şef al IPJ Olt, susțin surse din Poliție.
Voiculescu e cel care l-a desemnat pe Alexe înlocuitor la comanda IPJ Olt în perioada 13 – 26 iulie 2019, cât timp el s-a aflat în concediu de odihnă.
”Comisarul şef Voiculescu ştia că n-are nimic de pierdut dacă îi dă «foarte bine» lui Alexe, pentru că el urma să se pensioneze şi nu mai putea primi niciun fel de sancţiune”, au explicat oamenii din poliţie.
Fostul şef al IPJ Olt, aflat în concediu în ziua în care a dispărut Alexandra, a ieşit la pensie, după 25 de ani de activitate, la începutul acestui an. Iar de atunci, conform postărilor de pe pagina lui de facebook, el se află într-o perpetuă vacanţă.
Rădulescu, adjunctul de la IGPR a semnat raportul ”ca primarul”
De la IPJ Olt, raportul de evaluare a activităţii lui Alexe a fost trimis la IGPR, pentru aprobare. Documentul a ajuns pe masa cms-şef Viorel – Daniel Rădulescu, care era împuternicit în funcţia de adjunct al inspectorului general al Poliției Române.
”Comisarul şef Rădulescu a semnat, cum se spune, ca primarul. Nu s-a uitat să vadă nici despre cine şi nici despre ce e vorba în acel raport de evaluare”, susţin sursele din poliţie.
Această neglijenţă ar fi şi motivul pentru care lui Rădulescu i-a încetat împuternicirea în funcţia de adjunct. El s-a întors la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate.
Calificativul maxim l-a ajutat pe Alexe să revină în poliţie
La evaluarea de serviciu anuală sau parţială, polițistului i se acordă unul dintre următoarele calificative: ”foarte bine”, ”bine”, ”satisfăcător” sau ”nesatisfăcător”.
În februarie 2020, prin dispoziția şefului IGPR, comisarul-şef Alexe a fost destituit din poliție. Motivul?
”În ziua în care Alexandra Măceşanu a sunat la 122, el nu a dispus cu celeritate niciuna din măsurile ce erau în competenţa şefului IPJ Olt, deşi ocupa această funcţie, şi nici nu a verificat dacă se impune declanşarea mecanismului Alertă răpire copil”, se precizează în Dispoziția IGPR 1242/04.02.2020, prin care Alexe a fost concediat.
În martie, după ce a fost destituit, Alexe a aflat că primise calificativul ”foarte bine” nu doar pentru toată perioada în care a fost adjunct la IPJ Olt, ci şi pentru ziua în care acum i se reproşează că nu şi-a făcut treaba.
Acest ”foarte bine” a cântărit mult şi în ochii judecătorilor, care la 22 iulie 2020 au suspendat decizia de destituire a lui Alexe din poliţie.
”Se observă că perioada de evaluare a activității cuprinde și activitatea din ziua în care se reține că a fost comisă abaterea disciplinară, iar existența unei abateri ce justifică demiterea din poliție exclude acordarea acestui calificativ.” Sentința nr. 154/2020 a Tribunalului Olt.
În acest moment, există două dosare Caracal.
- Primul e cel întocmit de DIICOT și are ca obiect crimele împotriva Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu, unde inculpații sunt Dincă și Ștefan Risipiceanu, care au fost trimiși în fața instanței. Dosarul se află ca camera preliminară și se așteaptă decizia judecătorilor, care vor decide dacă procesul va începe pe fond.
- Al doilea dosar Caracal de află la Secția Specială de investigare a magistraților și se referă la activitatea autorităților, procurori și polițiști, care au acționat în acea zi. Dosarul este în faza de cercetare penală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro