Firma BAC Consulting a fost înregistrată în 2022, iar CEO-ul Cristiana Arcidiacono-Bársony are „studii în fizică, cu diplome de la prestigioase instituții londoneze”.

A avut venituri de 725.000 de dolari în 2022 și de 593.000 de dolari în 2023, potrivit registrului companiei.

Cristiana se descrie pe LinkedIn drept „un consilier strategic și dezvoltator de afaceri cu un doctorat”. A postat, de asemenea, lucrări științifice publicate despre ionizarea apei, schimbările climatice și alte subiecte din științele naturii.

Ea „a lucrat” de asemenea, cu Uniunea Europeană, UNESCO și departamentul educațional al ONU. În timp ce site-ul web al BAC nota implicarea sa în telecomunicații, nu se menționează nimic despre dispozitive sau pagere.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat o persoană cu numele Bársony-Arcidiacono a fost stagiar la agenție timp de nouă luni, în 2008-2009.

Adresa companiei afișată a condus la o clădire modestă, în se află mai multe firme din Budapesta. De la atacurile din Liban, site-ul oficial al BAC s-a închis.

Când era încă online, portalul conținea imagini și texte generice, în care Cristiana Arcidiacono-Barsony era prezentată ca un expert în servicii de consultanță în mai multe domenii, inclusiv mediu, dezvoltare și relații internaționale.

Cu toate acestea, existau puține detalii despre proiectele sau clienții specifici companiei, iar informațiile erau sunt vagi, într-un limbaj de marketing.

„Plățile au fost foarte ciudate, redirecționate prin Orientul Mijlociu”

Numele BAC a apărut după ce președintele Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a susținut o conferință de presă pentru a se distanța de explozii.

„Acest produs nu este al nostru”, a spus Hsu, de la sediul companiei din New Taipei City, explicând că pagerele AR-924 au fost fabricate și vândute de BAC.

„Oferim doar numele mărcii pentru aprobare, nu avem nicio implicare în proiectare sau producție”, a transmis Gold Apollo.

Inițial, Hsu a refuzat să dezvăluie locația BAC, dar ulterior a reieșit că firma operează în Budapesta. El a mai dezvăluit că acordul dintre Gold Apollo și BAC este în vigoare de trei ani și că BAC a fost responsabil pentru fabricarea pagerelor care au explodat. El a făcut aluzie la problemele de plată din trecut, declarând că „plățile au fost foarte ciudate, redirecționate prin Orientul Mijlociu”.

Varianta taiwaneză a fost contrazisă de un purtător de cuvânt al guvernului maghiar, care a declarat că „pagerele ucigașe” nu au fost niciodată în Ungaria și că BAC Consultants a acționat doar ca „intermediar”.

Guvernul maghiar: „A fost doar intermediar. Dispozitivele n-au fost niciodată în Ungaria”

„Autoritățile au confirmat că BAC este un intermediar comercial, fără loc de producție sau operațional în Ungaria. Are un manager înregistrat la adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a scris Zoltán Kovács, pe X.

Serviciile de securitate națională maghiare cooperează cu parteneri internaționali, dar situația „nu a reprezentat niciun risc pentru securitatea națională pentru Ungaria”.

BAC ar fi furnizat miile de dispozitive despre care autoritățile libaneze au declarat că au ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv doi copii, și au rănit aproximativ 2.800 marți, într-un atac coordonat pe care Hezbollah și guvernul libanez l-au pus pe seama Israelului.

„Nu fac pagere, sunt doar un broker”

Mai multe atacuri au fost raportate miercuri, când walkie-talki-urile și echipamentele solare au explodat în mai multe părți ale Libanului. Al doilea val de atacuri a ucis cel puțin 20 de persoane și a rănit peste 450, a declarat Ministerul Sănătății libanez.

Agenția AP nu a putut s-o contacteze pe Bársony-Arcidiacono, însă femeia a avut un dialog scurt, prin telefon, cu un post de știri din Italia.

„Nu fac pagere, nu am nicio treabă. Sunt doar un broker. Cred că ați greșit persoana”, a spus ea, înainte de a închide aparatul.

Urmărește-ne pe Google News