De la începutul crizei COVID și până acum, pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare au fost internați și externați după ce două teste consecutive erau negative.
De acum, însă, aceștia vor putea fi externați după zece zile, în funcție de anumite criterii.
„Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Astfel, pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun, pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării. Mai exact, ei vor mai sta în izolare alte 4 zile de la externare.
Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.
În cazul pacienților care fac dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile, deoarece procedura nu poate fi efectuată în izolare la domiciliu.
După externare, monitorizarea stării de sănătate pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină.
Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, până se constată lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro