Comisia Europeană a atenţionat marţi guvernul din Ungaria, care a închis din nou frontierele ţării din cauza pandemiei, în legătură cu orice discriminare bazată pe naţionalitate şi a făcut apel la importanţa ”integrităţii Spaţiului Schengen”, relatează AFP, citată de Agerpres.
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a anunţat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban.
Măsura vine după ce Ungaria a anunțat că prevede excepţii de la interdicţia de acces pe teritoriul său în special pentru cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile.
„Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson şi cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanţa (păstrării) integrităţii Spaţiului Schengen şi aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii din UE”, a scris pe Twitter comisarul belgian.
„Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînţeles, retrasă imediat”, a adăugat el. Comisarii ar urma să discute cu autorităţile ungare pentru a obţine „mai multe informaţii”.
„Nu este posibil să existe o discriminare pe bază de naţionalitate între cetăţenii europeni”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în timpul conferinţei de presă zilnice.
Decizia Budapestei vine într-un moment în care mai multe state europene se confruntă cu un al doilea val epidemic și iau diverse măsuri pentru stoparea creșterii numărului de cazuri.
Guvernul lui Viktor Orban este însă singurul din Europa care a apelat la o măsură atât de dură.
În aceste condiții, Comisia Europeană și-a reiterat poziția potrivit căreia măsurile luate de statele membre pentru limitarea numărului de cazuri de infecție ar trebui să fie unele țintite.
”Există nevoia de a înlocui restricțiile totale aplicate liberei circulații cu o serie de măsuri țintite, care sunt limitate din punct de vedere temporal și geografic, asta însemnând practic că poți aplica restricții vizitatorilor din anumite zone”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Vivian Loonela.
Guvernul de la Budapesta și-a apărat decizia, argumentând că Ungaria este o zonă verde, din punct de vedere al numărului de cazuri de COVID, în vreme ce restul Europei este o zonă roșie.
Acest lucru nu i-a convins pe unii europarlamentari.
”Poate că închiderea graniței este doar o altă provocare la adresa UE. Poate că Viktor Orban ar trebui să se gândească dacă vrea să fie membru al UE. Dacă ești un membru al unei echipe, joci după reguli”, a declarat europarlamentara olandeză Sophie in’ t Veld pentru Euronews.