Cercetătorul climatic Reto Knutti, de la Universitatea Tehnică din Zurich, nu a fost entuziasmat de campanie. „Nu are sens ecologic și nici nu face mare lucru”.

„Schimbarea climatică nu este un vis care se va întâmpla undeva în lume în viitorul îndepărtat. Se întâmplă aici și acum”, a punctat expertul, subliniind că „în Gstaad și în alte zone joase de schi, nu mai este nevoie de noi instalații, ci mai degrabă de o gamă diversă de oferte pentru turiști, adaptate condițiilor”.

„Turismul de schi trebuie să se gândească la cum să devină mai durabil și să abordeze provocările reale pe care le reprezintă schimbările climatice”, a cerut Knutti.

„Dacă crezi că nu poate deveni mai rău și mai absurd, vine Gstaad”, a scris, pe Twitter, politicianul GLP (Partidul Liberal Verzilor) și consilier municipal în Zurich, Serap Kahriman (32 de ani). „Nu luptați cu simptomele, ci luptați cu cauzele”, a adăugat oficialul.

Omul de știință Patrik Winiger, de la Institutul Paul Scherrer, a reacționat sarcastic la știrile legate de aducerea zăpezii cu elicopterul. „Cât de mare este amprenta de CO₂ a zăpezii transportată cu elicopterul? Întrebare pentru o comunitate elvețiană «care respectă utilizarea responsabilă a resurselor›”, a comentat el.

Și cititorii ziarului Blick au criticat decizia administratorilor domeniului schiabil din Gstaad. „Ar trebui să interveniți și să dați amenzi care să facă să tremure pereții”, „Nebunie și prostie absolută! Peste tot ți se cere să lucrezi pentru climă și apoi așa ceva?”, „Zăpadă adusă cu elicopterul pentru ca câțiva influenceri distante care să poată posta pe rețelele sociale «Gstaad este de vis»”, au fost doar câteva dintre mesaje.

„Prefer să nu fac sporturi de iarnă decât să fiu activ în asemenea condiții”, a transmis altcineva.

Iar însuși Matthias In-Albon, CEO al Căilor Ferate Montane, a declarat că „misiunea elicopterului a fost un eșec”. „Cantitatea de zăpadă pe zbor este prea mică, iar încărcarea și descărcarea sunt prea dificile”, a afirmat oficialul.

Zăpada adusă cu elicopterul, la Gstaad. Captură foto: Blick

Zonele de schi elvețiene au mai avut zăpadă adusă cu elicopterul în trecut. În 2020, elicopterele Air Glaciers Schnee au zburat la Wengen, iar presa a relatat la acea vreme că doar doi metri cubi de zăpadă puteau fi transportați pe zbor, motiv pentru care au fost necesare 100 de zboruri.

Un clip cu schiori care merg prin mocirlă, la baza unei pârtii din stațiunea Wengen, a adunat aproape 670.000 de vizualizări pe TikTok.

Stațiunile lipsite de zăpadă, dar și temperaturile ridicate din ianuarie sunt ceea ce climatologii numesc noua normalitate din Europa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News