Autorităţile ruse au anunţat că mii de persoane au părăsit zonele de frontieră din regiunea Kursk, vizată din zorii zilei de marți de o incursiune ucraineană. În general, localnicii au fost nevoiți să se evacueze singuri, constată presa rusă independentă. În acest context, criticile la adresa autorităților s-au revărsat imediat, constată The Moscow Times.

Autoritățile ruse, acuzate de nepăsare și neglijență

„Nimănui nu-i pasă de noi. Refugiaților din acea «țară» (Ucraina – n.r.) li s-a oferit totul, în timp ce oamenii de aici au plecat fără direcție și fără nimic”, a scris pe rețelele de socializare o femeie din orășelul Sudja, care ar fi cucerit parțial de soldații implicați în incursiune.

„De ce statul nostru a permis acest lucru? Dacă nu vă puteți proteja oamenii, organizați (măcar – n.r.) o evacuare”, a reacționat pe vKontakte un locuitor al orașului Kursk.

La rândul lor, bloggerii ruși prorăzboi au acuzat Ministerul Apărării de la Moscova de neglijență, subliniind că nu a fost pregătit pentru o astfel de incursiune.

„Știam că forțele armate ucrainene vor avansa în regiunea Kursk, dar nu s-a făcut nimic la vârful comandamentului rus”, a acuzat bloggerița Anastasia Kașevarova.

Canalul de Telegram prorăzboi Starshe Eddy, cu 600.000 de abonați, a criticat pregătirea trupelor de frontieră: „Oamenii de pe front știau că inamicul va încerca cu siguranță să dea o astfel de lovitură. Dar mi se pare că mai sunt și alți oameni, poate chiar purtând uniforme militare, care erau departe de front și nu credeau în așa ceva”.

Aleksandr Koț, corespondentul de război al tabloidului Komsomolskaia Pravda, a remarcat că „diferența-cheie dintre luptele în curs din regiunea Kursk și raidurile anterioare este că acum asistăm la o operațiune militară inițiată de Kiev împotriva teritoriului Rusiei”.

Bloggerii ruși prezintă o versiune diferită față de cea a Moscovei

Imagini publicate marți pe rețelele de socializare arată avioane rusești de război zburând deasupra regiunii Kursk la altitudini joase pentru a respinge incursiunea, notează The Moscow Times.

Ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că partea ucraineană a pierdut 260 din cei 1.000 de soldați implicați în luptele din Kursk și 50 de vehicule blindate – o informație care nu a fost confirmată din surse independente.

În pofida declarațiilor Ministerului rus al Apărării precum că trupele ucrainene au fost oprite și nu mai înaintează, unii bloggeri militari ruși relatează că realitatea este total diferită. Un corespondent de război scrie că armata ucraineană a avansat încă zece kilometri în cursul zilei de miercuri, ajungând la 25 de kilometri de la graniță.

Armata rusă a confirmat miercuri continuarea luptelor în regiunea Kursk, iar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate.

Vizibil posomorât, liderul rus a declarat că incursiunea ucraineană este o „altă provocare majoră” și le-a cerut autorităților „să se ocupe urgent de subiect”. La reuniunea Consiliului de Securitate, șeful Statului-Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, responsabil totodată de războiul din Ucraina, a susținut, prin videoconferință, că se confruntă de marți, de la ora locală 5:30, cu o forță de circa 1.000 de oameni care încearcă să cucerească districtul Sudjanski, ce se întinde pe o suprafață de aproape 1.000 de kilometri pătrați.

Kievul păstrează tăcerea

Analiștii militari semnalează că armata rusă avea o desfăşurare slabă în zona respectivă, ceea ce a permis armatei ucrainene să pătrundă relativ uşor în profunzime în această operaţiune descrisă de bloggeri militari ruşi drept o ofensivă în toată regula, notează Agerpres, care citează agențiile de presă AFP și DPA.

În timp ce Kievul păstrează tăcerea asupra evenimentelor din Kursk, comentatorul militar Serhii Zgureţ consideră că prin această incursiune, armata ucraineană urmăreşte să oblige Moscova să-şi redistribuie forţele de pe alte sectoare ale frontului din interiorul Ucrainei, unde trupele ruse ameninţă puncte strategice ale armatei ucrainene.

De asemenea, remarcă acelaşi comentator ucrainean, geografia acelei zone de graniță permite „desfăşurarea eficientă a acestui tip de acţiuni disuasive contra inamicului, folosind un dispozitiv redus, şi este probabil ceea ce face armata ucraineană”.

Urmărește-ne pe Google News